Vilanova i la Geltrú celebra aquest diumenge el 41è Festival del Xató i 28è Concurs Nacional de Xató Pere Tàpias
Maite Castillo, directora del Museu del Ferrocarril, serà investida xatonaire d'honor
Aquest diumenge 23 de novembre, el Mercat de Mar acollirà una nova edició del Festival del Xató de Vilanova i la Geltrú, que enguany arriba als 41 anys de trajectòria, així com el tradicional Concurs Nacional de Xató Pere Tàpias, una de les cites gastronòmiques arrelades en el calendari local i que ja porta 28 edicions. Una celebració gastronòmica plenament integrada en la Ruta del Xato al conjunt del Penedès.
La jornada començarà a les 11 h amb la benvinguda al festival. A les 11.15 h arribaran els participants i el jurat del Concurs Nacional de Xató Pere Tàpias, que s'iniciarà tot seguit.
A les 13.05 h tindrà lloc una entrevista-col·loqui conduïda per la periodista Laura Marín, amb la intervenció de l'alcalde, Juan Luis Ruiz; la regidora de Projecció de Ciutat, Anna Ribera; i Mayte Castillo, que enguany serà investida xatonaire d'honor en reconeixement a la seva vinculació i contribució al patrimoni cultural des del Museu del Ferrocarril. En acabar la investidura, es lliuraran els diplomes a totes les persones participants i els premis als tres primers classificats del concurs.
La regidora de Projecció de Ciutat, Capitalitat i Empresa, Anna Ribera, ha explicat que en el marc de la celebració de Catalunya com a regió Mundial de la gastronomia, la ciutat ha viscut diferents cites destinades a la promoció de la gastronomia local. “El Festival del Xató de Vilanova i la Geltrú és una d'aquestes cites recurrents que ens permet consolidar, en cada edició, el rol fonamental d'aquest plat com a espai de promoció gastronòmica, cultural i turística. El festival ens realça un dels plats més característics del territori com passa també amb altres productes arrelats i de proximitat com els espigalls o la nostra gamba. A més a més. ens identifica i connecta directament amb el patrimoni cultural i amb el nostre Carnaval”. El Xató és patrimoni gastronòmic amb una trajectòria d'èxit des de les cuines domèstiques a les cartes dels restaurants, un viatge fet sense perdre autenticitat. Un plat que ha viatjat de l'àmbit local al global i ha esdevingut patrimoni culinari, cultural i mediterrani perfectament compartit en el territori.
En aquest 2025, any en què Catalunya ha estat reconeguda com a Regió Mundial de la Gastronomia, el xató es reivindica com un exemple d'èxit col·lectiu, capaç de preservar la seva essència casolana mentre conquista les taules més selectes. Un plat arrelat al territori i que confirma un patrimoni comú que el Festival vol celebrar i projectar.
Programa del festival
11.00 h · Benvinguda al Festival del Xató
11.15 h · Arribada dels participants i del jurat del Concurs Nacional de Xató Pere Tàpias
11.30 h · Inici del concurs
11.45 h · Visita de les autoritats i l'organització a les parades del mercat participants.
13.05 h · Entrevista-col·loqui, presentada per la periodista Laura Marín, amb la participació de:
- Juan Luis Ruiz, alcalde
- Anna Ribera, regidora de Projecció de Ciutat
- Mayte Castillo, xatonaire d'honor
13.20 h · Investidura de la xatonaire d'honor
13.25 h · Lliurament de diplomes i premis als tres primers classificats
13.45 h · Fotografia de grup i comiat
