El sector vitivinícola català es reuneix per definir el futur de la vinya i l'enologia ecològica
Productors, tècnics, investigadors i agents del sector debatran reptes i oportunitats en el Simposi de vinya i enologia ecològica, que tindrà lloc el 19 i 20 de novembre a l’Auditori Maria Rosa Juncosa de Vilafranca del Penedès
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, conjuntament amb l’INCAVI, el Consell Regulador de la DO Penedès i el clúster vitivinícola INNOVI, organitzen els dies 19 i 20 de novembre de 2025 el Simposi de vinya i enologia ecològica, la trobada tècnica de referència per consolidar Catalunya com un territori líder en producció vitivinícola ecològica i sostenible.
L’acte s’inaugurarà aquest dimecres a les 9.00 h amb la participació de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Altisent. L’endemà, a les 9.45 h, el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig obrirà la segona jornada amb un balanç de la viticultura ecològica a Catalunya i del Pla d’acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2024-2027.
Quatre eixos per entendre el present i anticipar el futur
El programa del simposi s’organitza al voltant de quatre temàtiques clau per al sector:
- Maneig del cultiu i canvi climàtic
- Fertilitat i gestió del sòl
- Sanitat vegetal
- Elaboració i comercialització del vi ecològic
Entre les aportacions destacades hi ha les de:
- Xoán Elorduy, cap del Servei de Viticultura i Enologia de l’INCAVI, que donarà a conèixer els resultats d’un estudi de vint anys sobre l’impacte de les cobertes vegetals en la vinya.
- Maria del Mar Alsina, investigadora de l’IRTA, que abordarà els efectes del canvi climàtic en la viticultura.
- Nicolas Constant,de l’Institut français de la vigne et du vin (IFV bio), que abordarà temes de gestió del sol i de gestió de plagues en l’agricultura ecològica a França.
- Alfonso Lucas, de Genoma Laboratorio, que analitzarà la situació actual i les perspectives de plagues i malalties.
- Christophe Marquet, de Covides, que exposarà les tendències de mercat en vins ecològics.
Debat i visites de camp
El simposi inclourà taules rodones amb experts de l’IRTA, universitats, cooperatives i cellers, així com visites de camp a vinyes i cellers del Penedès per observar sobre el terreny bones pràctiques en producció ecològica.
Catalunya, referent internacional en viticultura ecològica
Catalunya és actualment una de les regions europees amb més superfície de vinya ecològica: gairebé 34.000 hectàrees certificades, prop de 2.000 productors i més de 400 cellers. Aquest lideratge s’ha reafirmat enguany amb el reconeixement de la DO Penedès com a primera denominació d’origen 100% ecològica del món.
Deu anys després del primer simposi, el Departament d’Agricultura, conjuntament amb l’INCAVI, impulsa aquesta segona edició amb l’objectiu de generar coneixement, intercanviar experiències i reforçar una viticultura respectuosa, innovadora i arrelada al territori. Amb aquest impuls, la Generalitat referma la seva aposta per un sector vitivinícola sostenible i competitiu.
Altres entitats que col·laboren en l’organització de la Jornada són: el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), la Cooperativa Covides, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Unió de Pagesos de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili.
