Sant Cugat presenta Tasta Mandó, un programa d'activitats al voltant del tomàquet mandó de Collserola
La tradicional fira, que es celebra al setembre, es transforma en un programa d’activitats gastronòmiques, culturals i educatives
Amb l’objectiu d’augmentar la promoció i la difusió de la producció agrícola local, DeCollserola i l’Ajuntament de Sant Cugat han dissenyat una àmplia programació d’activitats al voltant de la producció del tomàquet mandó que es cultiva a casa nostra, que ha anomenat Tasta Mandó. Es tracta d’un pas endavant, després que s’hagin celebrat tres edicions de la Fira del Tomàquet Mandó, entre el 2022 i el 2024.
Com en d’altres ocasions, el diumenge 7 de setembre es celebrarà la Fira del Tomaquet Mandó (Mercat agrícola de Collserola) i el dinar de cloenda a la Pl. Barcelona, però aquest any, el programa també inclou tota una sèrie activitats prèvies, que s’iniciaran, els dijous 3 i 17 de juliol a les 19 h, amb una degustació de tomàquet mandó i olis de Collserola (dia 3 “Tasta Mandó”) i un showcooking i tast de les noves anyades dels vins (dia 17 “Marida Collserola”), al Celler Modernista. Per participar en les dues activitats caldrà inscriure’s prèviament mitjançant el web de l’Ajuntament.
A més, l’11 de juliol, uns 25 joves d’entre 12 i 17 anys, participants en el Campus Creatiu de l’Oficina Jove, visitaran el camp on es conreen els tomàquets i aniran a l’Ateneu de La Rural on s’impartirà un taller de conservació de les llavors del tomàquet mandó, gaudint també d’un tast de tomàquet.
Una vintena de restaurants oferiran plats amb mandó de Collserola
En paral·lel a aquestes activitats i per primera vegada, 28 restaurants de Sant Cugat, la majoria associats al Gremi de Restauració, inclouran en les seves cartes plats elaborats amb tomàquet mandó, entre juliol i setembre, fent així difusió de la producció agrícola local.
Bernat Picornell, tinent d’alcaldia d’economia social i solidaria: “Collserola és un tresor agrícola que massa sovint desconeixem. El tomàquet mandó n’és un exemple clar: una varietat pròpia, amb història i gust únic, que forma part del nostre patrimoni alimentari. Amb la fira i el nou programa Tasta Mandó fem una aposta decidida per posar en valor aquesta riquesa, donar-la a conèixer i connectar-la amb la ciutadania. Enguany, a més, ampliem les activitats per apropar encara més aquest producte autòcton a la gent i per seguir preservant l’herència agrícola del nostre territori”.
Iñigo Haughey, soci fundador de Rabassaires i membre de DeCollserola: “La Fira Tasta Mandó ens ajuda a trencar la barrera que sovint separa el món urbà del món agrari. És l’excusa perfecta per apropar la ciutadania a la pagesia, per generar conversa i consciència sobre el valor de l’agricultura de proximitat. A través de l’experiència directa –ja sigui tastant un producte, visitant un camp o participant en un taller– es construeix una nova relació, més propera i respectuosa, entre les persones que viuen a la ciutat i aquelles que treballem la terra. Preservar el paisatge agrícola de Collserola no és només una qüestió de sostenibilitat, també ho és de cultura, d’identitat i de futur compartit”.
Enguany, es preveu una producció de tomàquet mandó de 350 quilos a la setmana, entre el 15 de juliol i el 15 de setembre, el que representa quasi 3.000 quilos.
La programació Tasta Mandó 2025 l’organitza DeCollserola i l’Ajuntament de Sant Cugat amb el suport de Rabassaires, Collserola Pagesa, Parc Natural de Collserola, AMB i el Gremi de Restauració de Sant Cugat del Vallès.
