Catalunya al capdavant de l'enoturisme: èxit de la nova edició dels Premis Vinari d'Enoturisme 2025
L’enoturisme es consolida com una palanca estratègica per al sector vitivinícola català. Gràcies a propostes que combinen tast de vins, experiències immersives i descoberta del territori, els cellers i cooperatives no només generen valor afegit als seus productes, sinó que contribueixen a diversificar l’oferta turística, reforçar la identitat territorial i atraure públics que cerquen més que una copa de vi. En un context de canvi de tendències de consum i de major exigència pel que fa a l’experiència del visitant, l’enoturisme emergeix com una pota essencial del model de negoci del vi. VadeVi+2VadeVi+2
Enguany, amb la celebració de la nova edició dels Premis Vinari d’Enoturisme, aquest sector ha rebut un reconeixement renovat: els guardons premien les iniciatives més originals, dinàmiques i ben connectades amb el territori català — perquè, com es recorda, “demostrar que el vi és molt més que un producte que bevem és clau per revaloritzar-lo i fer-lo més atractiu”. VadeVi+1
Un escenari renovat i amb implicació estratègica
La 4a edició dels Premis Vinari d’Enoturisme —obertura d’inscripcions anunciada per la FIHRT— obre la porta a tots els cellers, cooperatives, allotjaments, empreses de serveis i empreses vinculades a l’enoturisme a presentar les seves propostes. fihr.cat
Aquesta nova convocatòria s’emmarca en un entorn en què Catalunya reafirma la seva posició com a territori referent en experiències vitivinícoles i de turisme del vi: una posició que es consolida quan la indústria suma esforços en storytelling (relats del vi), patrimonialització del celler i la vinya, impacte mediambiental i dinamització del territori.
La FIHRT torna al jurat: garantia de qualitat i rigor
Un element rellevant d’aquesta edició és la renovada implicació de la FIHRT al jurat dels guardons. La participació de la Federació Internacional d’Hostaleria, Restauració i Turisme aporta un segell de reconeixement internacional i de professionalitat al procés de selecció. Aquest acabat reforça el prestigi dels premis i serveix perquè les iniciatives guardonades aconsegueixin major visibilitat, tant dins del país com a l’exterior.
Palmarès destacat 2025
Els guardonats d’aquesta edició reflecteixen la diversitat i qualitat dels projectes d’enoturisme que s’ofereixen a Catalunya:
-
Gran Premi Vinari a la Millor Activitat d’Enoturisme Català: Cooperativa de Falset‑Marçà (Priorat), per la seva “Visita Teatralitzada”. VadeVi+1
-
Premi a la Millor Activitat Mediambiental: Familia Torres – “Cicle Vinya Viva” (Penedès) VadeVi+1
-
Premi a la Millor Activitat Innovadora: Bodegues Sumarroca – “Entre pètals i raïms” (Penedès) VadeVi
-
Premi a la Millor Activitat Solidària: Empordàlia – “Visita Solidària amb Taquilla Inversa” (Empordà) VadeVi+1
-
Premi a la Millor Activitat Cultural, Social i Esportiva: Vall Llach – “La Nit del Poble” (Porrera, Priorat) VadeVi
-
Premi a la Millor Empresa de Serveis Enoturístics: Enoturista – Vins i Experiències Autèntiques VadeVi
-
Premi a la Millor Visita Enoturística i Experiència de Tast de Vins: Cooperativa de Falset-Marçà – “Visita Teatralitzada” (Priorat) VadeVi+1
-
Premi al Millor Allotjament Enoturístic: Cava & Hotel Mas Tinell (Vilafranca del Penedès) VadeVi
-
Premi a la Millor Experiència Enogastronòmica: CaLagneta – Art i Vi (Cervera, La Segarra, Lleida) VadeVi
Per què aquesta edició marca un punt d’inflexió?
-
Visibilitat i valor territorial: Aquestes iniciatives no es limiten a mostrar un celler, sinó que expliquen la història del vi, del paisatge i de les vinyes. Això ajuda a diferenciar l’oferta catalana, donar‐li un valor emotiu i situar-la en l’imaginari del visitant.
-
Sostenibilitat i innovació: Les categories mediambientals, solidàries o innovadores posen de relleu que l’enoturisme no és només tast de vins, sinó també compromís amb el medi ambient, implicació social i noves formes d’engagement.
-
Qualitat i rigor: Amb la implicació de la FIHRT al jurat, es reforça el criteri de sostenibilitat, professionalitat i reconeixement internacional. Això atorga més pes als guardons i estimula les empreses a elevar els seus estàndards.
-
Turisme de qualitat i diversificació: L’enoturisme ajuda a que diferents tipus de visitants (families, amants del vi, turisme experiencial, turisme gastronòmic) trobin en el vi una via d’experiència enriquidora. Això contribueix a desestacionalitzar i diversificar l’oferta turística del territori.
-
Model de negoci complementari: Per als cellers i cooperatives, obrir les portes al públic permet generar ingressos alternatius (visites, tastos, allotjaments, esdeveniments) i construir fidelització al llarg del temps.
Mirant al futur
Amb aquest impuls dels Premis Vinari d’Enoturisme 2025, el sector català posa les bases per seguir creixent. Tant les iniciatives guardonades com les que aspiren a participar en properes edicions tenen l’oportunitat de situar‐se en la avantguarda de l’enoturisme a Europa, apostant per la diferenciació, l’emoció i la qualitat. I la participació continuada de la FIHRT al jurat assegura que aquest reconeixement vagi més enllà del territori i tingui també projecció internacional.
