Ja es pot consultar l'informe del Malbaratament Alimentari a Espanya 2021

L’Informe del Malbaratament Alimentari a Espanya 2021 informa que el malbaratament alimentari va disminuir un 8,6%.



Les dades de l'Informe del Malbaratament Alimentari a Espanya 2021 que elabora el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, assenyalen que el malbaratament alimentari va disminuir un 8,6% (1.245,88 M Kg-l) a Espanya el 2021. Pel que fa a la taxa de malbaratament, es fa malbé el 3,8% del total d’aliments i begudes comprats dins i fora de casa. L’any 2020, aquesta dada era del 3,9%. Els canvis d'hàbits de vida, l'augment dels preus i una major conscienciació sobre l'impacte ambiental, social i econòmic del malbaratament dels aliments, es consideren les principals causes d'aquest descens positiu.




Després de la pandèmia de la Covid-19, el volum comprat a les llars disminueix un 7,2%, ja que la fi del confinament i les restriccions suposa cuinar menys a casa. Pel que fa al malbaratament per càpita, l’any 2021 es malgasten 2,72 kg-l menys per persona. D’aquest malbaratament, el 81,1% són productes sense utilitzar, i el 18,9% són sobres de menjar.



 





Productes sense utilitzar (taxa de malbaratament)



En relació amb el malbaratament de productes sense utilitzar, destaquen els cafès i els infusions, les llegums, les salses i els sucs.



Fora de casa, l’any 2021 el consum augmenta un 10,4%, però el malbaratament no es veu afectat per aquest increment, i respecte a l’any 2020 disminueix un 1,8%. Un 44,1% d’aquest malbaratament són aliments, un 53,6% són begudes i un 2,3% són aperitius.



 





Moments de major malbaratament fora de casa



Els moments de major malbaratament fora de casa són els àpats principals: el dinar (42,1%), que ha augmentat respecta l’any anterior, i el sopar, que ha disminuït (21,1%). Els productes més malgastats són l’aigua, les begudes refrescants, les hortalisses, la cervesa i la carn.



Font: Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació