Es presenta a Autoritats, Sector i Premsa la FEDERACIÓ INTERCOMARCAL D'HOSTALERIA, RESTAURACIÓ I TURISME DE TERRES DE L'EBRE

Avui es presenta a La Llansola, a La Ràpita, la FEDERACIÓ INTERCOMARCAL D’HOSTALERIA, RESTAURACIÓ I TURISME DE TERRES DE L’EBRE, que ha comptat amb la participació del delegat del Govern a Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, el Delefat d’Empresa i Treball i Alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, el President del Consell Comarcal del Montsià i Alcalde s’Alcanar, Joan Roig, així com dels Alcaldes de La Ràpita i amfitrió, Josep Caparrós, l’Alcalde de l’Aldea, Xavier Royo, l’Alcalde Santa Bàrbara, Antonio Ollés, l’Alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, l’Alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, de la representant del Consell Comarcal del Montsià, Paula Ramírez, així com la Tinent d’Alcalde de l’Aldea  i Diputada al Parlament, Irene Negra, del Regidor de Projecció de Deltebre i d’Acció Comercial, Carlos Serra i Ingrid Santiago, respectivament, la Regidora de Turisme d’Ulldecona, Mònica Fabra, el Regidor de Promoció Econòmica i Turisme de Tortosa, Sisco Pepió, el Regidor de Turisme d’Amposta, Pep Simó, així com el President de PIMEC Tarragona, Jordi Ciuraneta, i la Coordinadora Territorial, Gemma Gasulla i representants de la Cambra de Comerç de Tortosa, Carme Canalda i Albert Grassa.





Els representants de la FIHRT_TE no han estat sols, ja que han estat acompanyats dels seus amics i companys de la FEDERACIO INTERCOMARCAL D’HOSTALERIA I RESTAURACIO, FIHRT, encapçalats pel seu President, Mingo Morilla, i dels Presidents del Gremi d’Hostaleria de l’Anoia, Gremi d’Hostaleria de Castelldefels i Baix Llobregat, Gremi d’Hostaleria de Sabadell, Gremi d’Hostaleria i Turisme del Vallès Occidental Sud, Gremi d’Hostaleria de Sitges, Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages, Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme d’Osona-Moianès, Gremi Comarcal d’Hostaleria de l’Alt Penedès. I l’AEHT Tarragona.



El passat 16 de febrer, un grup d’empresàries i empresaris del sector, es reunien a l’Hotel Restaurant La Llansola, a La Ràpita, un establiment centenari. El 1921 el restaurant Llansola de la Ràpita va obrir les seves portes. Actualment, el negoci familiar segueix en actiu.





El lloc per formalitzar la constitució de la FEDERACIÓ INTERCOMARCAL D’HOSTALERIA, RESTAURACIÓ I TURISME DE TERRES DE L’EBRE no ha estat casual. La Llansola representa la història, la cuina, la gastronomia, la força, l’empenta, la resiliència del sector, i avui en dia encara es manté. No és cosa d’un dia. Les nostres empreses així ho confirmen. Hem sobreviscut crisis i una pandèmia amb sis onades, i ha arribat el moment que des de Terres de l’Ebre ens organitzem.



La FEDERACIÓ INTERCOMARCAL D’HOSTALERIA, RESTAURACIÓ I TURISME DE TERRES DE L’EBRE està formada per les Associacions PLAT I GOT TORTOSA, ASSOCIACIÓ  FECOTUR DELTEBRE, ASSOCIACIO DE RESTAURADORS D’AMPOSTA, COL.LECTIU GASTRONÒMIC D’ALCANAR I LES CASES, COL.LECTIU DE CUINA LA RAPITA I TERRES DE L'EBRE, I L’ASSOCIACIO DE COMERÇ I SERVEIS DE CAMARLES I LLIGALLOS, Entitats, totes elles, amb arrels a les Terres de l’Ebre que, tot i tenir diferents experiències i punts de vista, compartim el compromís amb el futur de la nostra gastronomia, del nostre turisme, amb el futur del Delta , amb el futur del nostre territori.  



A les darreres setmanes, SERCOTUR L’ALDEA, s’ha afegit a la nostra proposta i compromís





L’àmbit d’actuació de la nostra Federació es circumscriu a les comarques del Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta, és a dir, a la Vegueria de Terres de l’Ebre.



La Federació va néixer després d’un procés de reflexió sobre les implicacions de la COVID-19 per a les Terres de l’Ebre i el sector turístic, i ens va venir motivat per la implicació i descoberta de la FIHRT en les nostres vides. La seva persistència durant la pandèmia, la necessitat d’anar a una davant les decisions centralistes preses des de la Capital, i sobretot, la necessitat de que el Territori treballés unit, són els que han motivat que ens ho creguem i veiem com inevitable, agrupar el sector, arrelat a les nostres contrades, i caminar junts a partir d’ara.



Volem treballar plegats, de la seva mà, per al sector, pel territori, sense cap tutela a distància. Les decisions, l’organització, el futur, el decidirem des de Terres de l’Ebre.



Només nosaltres serem capaços d’avaluar l’impacte econòmic i social que suposarà la COVID per nosaltres. Sí, durant dos anys, hem tingut l’ocupació de turisme nacional més important de la història; la COVID ha servit per a que el País conegui el Territori, quin recorregut tindrà? Hi hauran canvis estructurals en  el sector turístic, en som conscients, i hi hem de treballar des d’aqui, des dels nostres establiments, i des de les nostres Associacions.



Coneixem el Territori, sabem quines són les activitats amb més potencial a les nostres comarques, quines són les principals mancances que afronta el territori, i quin hauria de ser el seu model de desenvolupament.



Quin és el nostre objectiu?



L’objectiu de la FEDERACIÓ INTERCOMARCAL D’HOSTALERIA, RESTAURACIÓ I TURISME DE TERRES DE L’EBRE és impulsar accions que facin que les Terres de l’Ebre, des del punt de vista turístic, esdevinguin més pròsperes, més dinàmiques, més sostenibles, que la gent visqui i treballi millor, amb responsabilitat, amb coneixement del que la terra pot arriba a produir i fins a on arribem, volem que esdevingui una regió que quan es parli de turisme, ens vinguin al cap conceptes, com la cuina ebrenca, el paisatge, la cultura, el patrimoni. No podem deslligar la riquesa gastronòmica de la nostra cultura marítima o dels conreus d’antuvi.  Així, des de la Federació treballarem per a difondre bones pràctiques en l’àmbit del Turisme.



Què suposen les Terres de l’Ebre dins Catalunya. Quina visió en tenim, sobretot després de la pandèmia?



Si, la pandèmia ha representat la gran descoberta, juntament amb el Pirineu lleidatà, d’aquesta pandèmia. Però no cal oblidar que durant la pandèmia, el Territori, les comarques que depenen de la mobilitat d’altres, s’han vist greument perjudicades per les decisions preses des d’un despatx a Barcelona, amb visió centralista, d’oficinista de la Diagonal. Si atenem a les dades de l’IDESCAT,  Terres de l’Ebre representen aproximadament un 2% del PIB i de la població de Catalunya.



Terres de l’Ebre té una densitat de població molt baixa, i té greus problemes de despoblament i envelliment.  A Terres de l’Ebre, hi ha una cinquantena de municipis, i una població de poc més de 180.000 habitants.  El 67% de la població es concentra en 19 municipis, el més poblat dels quals és Tortosa, amb més de 33.000 habitants: Baix Ebre 78.953 habitants; Montsià 69.494 habitants; Ribera d’Ebre 21.641 habitants i Terra Alta 11.302 habitants.



Però Terres de l’Ebre té un entorn natural privilegiat i una bona situació geogràfica dins el corredor mediterrani, on durant dècades s’ha evitat la massificació, i l’estil de vida, pausat, amb un altre ritme, són gaudits per la gent que ens visita.



No obstant, la pandèmia, en determinats espais, han comportat massificació, i decisions dràstiques preses per evitar el deteriorament del Territori (regulació de les acampades a la Barra de Trabucador)



Així com el Parc Agrari del Baix Llobregat és el rebost de Barcelona, i els establiments i Associacions del seu entorn en fan bandera a les cartes, des de la Federació defensem l’estratègia “De la granja a la taula” o “Del camp a la Taula” o “ De les muscleres a la Taula”. La diversitat de productes a Terres de l’Ebre és vital per a conèixer i desenvolupar la cuina ebrenca. Des de la Federació, de la mà dels productors, treballarem per enfortir  el sector primari, cap a la  producció agrícola sostenible, treballant amb cooperatives i empreses agroalimentàries del Territori.



La cultura gastronòmica és un element imprescindible per a la cohesió del sector, sense obviar les noves tendències, per a la dinamització territorial. Des de la Federació treballarem per a que les Associacions, Gremis i Col.lectius que en formin part dissenyin i implementin una agenda d’activitats gastronòmiques que durin tot l’any, mantenint vives les ciutats i els pobles durant tot l’any, i no només durant l’estiu. Hem de treballar per un Turisme Sostenible a l’Ebre tot l’Any; hem d’acabar amb l’estacionalitat del sector. Hi ha prou atractiu a Terres de l’Ebre com per atreure als turistes més enllà de la Temporada estival. Tenim uns paisatges magnífics, marítims, fluvials i de muntanya, cultura, patrimoni, llegat històric, i hem de saber-ho aprofitar.



D’aquesta manera, la FIHRT_TE ha estat representada durant la Fira Expoebre a Tortosa i a la Fira Mescla a Deltebre



Cal dotar de professionalitat el sector. Tenim molt bons professionals a Terres de l’Ebre, però la manca de personal és evident, i el que hi ha, en la majoria dels casos, no té els coneixements per a treballar al sector. Des de les Institucions cal promoure els estudis i la formació dels nostres Joves, dotant a les escoles i empreses formadores de recursos, i d’al.licients per a alumnes i empreses.



Dijous passat participàvem a la Fira de l’Ocupació de La Ràpita, ia teníem possibles aspirant s atreballar als nostres establiments. EL nostre compromís amb la societat i la formació, es veu amb la col.laboració que tenim amb Fundació GENTIS.



No només hem d’alimentar i allotjar els nostres hostes i clients. Cal que s’impregnin del nostre Territori, de Terres de l’Ebre. Llavors sabran apreciar el que tenen i valoraran que cal tenir cura amb el medi per a que perduri en el temps. És el que des de la FEDERACIÓ INTERCOMARCAL D’HOSTALERIA, RESTAURACIÓ I TURISME DE TERRES DE L’EBRE volem fer, i això només ho aconseguirem treballant plegats per i des del Territori, des de Terres de l’Ebre.