Els museus de Cerdanyola celebraran el Dia Internacional dels Museus

El 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus. A Cerdanyola del Vallès es duran a terme activitats entre el 18 i el 21 de maig per celebrar aquesta data i donar a conèixer els museus de la ciutat

El 18 de maig, els museus de Cerdanyola tornaran a adherir-se a la celebració del  Dia Internacional dels Museus, el gran esdeveniment que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM). És el dia en què els museus són els protagonistes i obren les seves portes per oferir una atractiva oferta d'activitats i per sensibilitzar als seus visitants i a la població de la seva importància en el desenvolupament de la societat.
 
Les activitats organitzades amb motiu d’aquesta cita es perllongaran durant diversos dies. Des de jornades de portes obertes, coneixença del patrimoni que custodien així com les exposicions temporals que acullen, permetran a tothom gaudir dels museus de la ciutat.
 
Museus, sostenibilitat i benestar
Aquest 2023 l’ICOM proposa celebrar el Dia Internacional dels Museus amb el lema 'Museus, sostenibilitat i benestar'.
Els museus contribueixen de manera fonamental al benestar i al desenvolupament sostenible de les nostres comunitats. Com a institucions de confiança i amb un espais d'unió del nostre teixit social, estan en una posició única per promoure el canvi positiu. Els museus poden contribuir de moltes maneres a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides: des del suport a l'acció climàtica i el foment de la inclusió, fins a la lluita contra l'aïllament social i la millora de la salut mental.
 
Seguint aquest lema, els museus de la ciutat ofereixen tot un seguit d’activitats:
 
Museu d’Història de Cerdanyola
 
18 al 21 de maig
Horari: dijous i divendres (17-20 h), dissabte 11-14.30/16.30-20 h), diumenge (10.30-14.30 h)
Vine a Ca n’Oliver pel DIM  
Com cada any amb motiu aquesta celebració, el Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver estarà obert al públic. Durant aquests dies es podrà visitar gratuïtament el poblat, l’exposició permanent sobre la cultura ibèrica “Cerdanyola, terra d’ibers “ i la mostra “Lluís Gausachs, un mestre en la memòria de Cerdanyola”
Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver
 
Dijous 18 de maig,18:30 h
El Museu per dins  
El Museu de Ca n’Oliver té dues plantes: la de dalt, on estan les sales d’exposició permanent i temporals, i la de baix, on es troben les reserves, la biblioteca i una sala polivalent. El Museu d’Història ens proposa visitar a les entranyes del Museu de Ca n’Oliver on es conserven les col·leccions del Museu, formades per objectes que es daten entre el Paleolític i el segle XXI. També ens explicaran els treballs especialitzats que s’hi fan.  
Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver
Col·labora: Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC)
 
Diumenge 21 de maig, de10 a 14 h
Els temples de la Vall de les Feixes  
Com cada any, amb motiu del DIM s’obriran al públic simultàniament l’ermita barroca de Santa Maria de les Feixes i l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Al l’entrada de cada temple, ens explicaran la seva història. I de camí entre una i altra descobrirem com la riquesa del patrimoni històric i natural s’entrellacen per explicar-nos la història de Cerdanyola des de l’època romana fins el segle XX.
Lloc: Església de Sant Iscle i Santa Victòria i Ermita de Santa Maria de les Feixes
 
Diumenge 21 de maig, de 11.30 a 13.30 h
El pa, aliment dels Deus
El CRAC ens proposa per a aquest diumenge un taller d’elaboració de pa, tal i com el ferien en època ibèrica. Durant l’activitat descobrirem els diferents cereals que es feien servir per fer pa, com s’emmagatzemaven, com es feia la molta del gra i qui la feia. Experimentarem aquest procés i ens podrem endur a casa el nostre pa.
Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver
Organitza: Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i Ajuntament (Museu d’Història de Cerdanyola)
 
Museu d'Art de Cerdanyola
 
Del 18 al 21 de maig
Cerdanyola: del Modernisme a l’Art Déco. Portes Obertes
Jornada de portes obertes al Museu d’Art
Entrada gratuïta al MAC per tal de descobrir el modernisme d’Ismael Smith, el noucentisme de Josep de Togores, o el jardí de vidre del paisatge de les Dames de Cerdanyola (BCIN), tot passejant pel passat artístic de quan Cerdanyola era un centre de creació artística.
A més, es podrà visitar l'exposició temporal "Estiueig de Proximitat. 1850-1950", produïda per la Diputació i amb un àmbit específic dedicat a l'il·lustrador Valentí Castanys.
Lloc: Museu d’Art de Cerdanyola
 
Del 18 al 21 de maig
Estiueig de Proximitat. 1850-1950
Exposició temporal
Exposició temporal sobre aquest fenomen històric concebuda a partir dels treballs de recerca del seu comissari Joaquim Maria Puigvert en l’àmbit de la salut i l’estiueig, i de la recerca realitzada en les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals i els fons fotogràfics de la Xarxa d’Arxius Municipals. Coproduïda per la Diputació de Barcelona i els museus d’Arenys de Mar i de la Nàutica del Masnou, presenta un àmbit específic dedicat a Cerdanyola del Vallès a través de la figura i obra de l’il·lustrador Valentí Castanys, paradigma de la colònia d’estiuejants de Cerdanyola dels anys vint i trenta del segle XX.
Lloc: Museu d’Art de Cerdanyola
 
Divendres 19 de maig, 17.30 h
Amb gust de cafè, de Carles Cuberes
Tots els mons al MAC
Contes teatralitzats, amb música i cançons populars d’arreu del món. En Kaldi des d’Etiòpia, el senyor José des de Nicaragua i la Nala des de Tanzània ens acompanyaran en aquest viatge ple de contrastos, sensacions, valors i emocions. 
Amb aquesta activitat es vol fer referència al Dia del Comerç Just, que enguany se celebra el 13 de maig. Aquesta activitat forma part del programa Primavera Solidària – Tots els Mons al MAC.
Lloc: Museu d’Art de Cerdanyola
 
Diumenge 21 de maig, 12 h
La colònia d’artistes de Cerdanyola
Visita guiada
Visita guiada pel Museu d'Art de Cerdanyola, on es podrà descobrir el passat de Cerdanyola com a centre de producció artística, per descobrir, entre d'altres coses, la bellesa i els monstres d'Ismael Smith, la modernitat clàssica de Josep de Togores, o el jardí de vidre de les Dames de Cerdanyola, punt culminant del vitrall modernista.
Activitat gratuïta.
Lloc: Museu d’Art de Cerdanyola

Cartell Dia Internacional dels Museus 2023