El MMUC se sumarà al Dia Internacional dels Museus del 13 al 28 de maig

Entre les activitats previstes, hi ha una xerrada sobre obres mestres de l’Antic Egipte i una visita guiada a l’exposició “Homenatge a Oriol Marco” adreçada a persones amb discapacitat visual

El Museu Municipal Castell (MMUC) commemorarà el Dia Internacional dels Museus del 13 al 28 de maig. Una conferència sobre obres mestres de l’Antic Egipte, una visita guiada per a persones amb discapacitat visual i l’exposició de diverses peces singulars són les propostes que ha preparat l’equipament cultural amb motiu d’aquesta jornada.

El Consell Internacional de Museus (ICOM) presenta la commemoració d’aquest 2023 amb el lema Museus, sostenibilitat i benestar. Com cada any des del 2020, la temàtica s’inspira en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb la voluntat de demostrar que els museus poden contribuir de moltes maneres al seu assoliment: per exemple, donant suport a l’acció climàtica i al foment de la inclusió, i també lluitant contra l’aïllament social i per la millora de la salut mental.

El dissabte 13 de maig, se celebrarà a moltes institucions La Nit dels Museus. El MMUC s’hi sumarà a partir de les 19 h amb la conferència Masterpieces de l’Antic Egipte, a càrrec de l’egiptòloga Désirée Domínguez. L’experta guiarà les persones assistents en una visita virtual per alguns dels museus més importants del món per donar a conèixer algunes de les obres més emblemàtiques de la cultura egípcia. La pedra de Rosetta, exposada al Museu Britànic, o el bust de la reina Nefertiti, guardat al Museu Nou de Berlín, són algunes de les peces que protagonitzaran la xerrada. Désirée Domínguez les abordarà des del vessant artístic però també històric, incidint en els motius de la seva importància.

Un cop finalitzi la xerrada, se servirà una copa de cava al públic assistent.

Per assistir a la xerrada, cal inscriure-s’hi prèviament al telèfon 93 588 75 74 fins a 48 hores abans de l’activitat.

A més, del 13 al 28 de maig, el MMUC exposarà al seu vestíbul una petita mostra de peces de vidre, material històricament reutilitzable i sostenible, en sintonia amb el lema de la commemoració d’enguany, que formen part de les col·leccions del mateix MMUC i del Museu Etnogràfic Vallhonrat. Entre aquestes peces, hi haurà una ampolla de colònia Balvi S. L. del s. XX i un dipòsit cilíndric de vidre amb aixeta d’aram i tapa de primera meitat del segle XX, entre d’altres.

    

Visita guiada per a persones amb discapacitat visual

La gran novetat d’aquesta edició del Dia Internacional dels Museus serà una visita guiada per a persones amb discapacitat visual a l’exposició Homenatge a Oriol Marco, a l’Espai Expositiu Aula Cultural. L’activitat es farà el dijous 18 de maig a partir de les 18 h i no cal inscripció prèvia per assistir-hi.

La idea de fer aquesta visita accessible va sorgir de la vídua de l’artista, Anna Ariza. Arran de l’experiència d’un amic invident, va pensar que seria bo acostar les escultures d’Oriol Marco a altres persones que no les poden veure. Ella mateixa s’encarregarà de guiar l’activitat, en el marc de la qual els i les assistents tindran l’oportunitat de resseguir amb les seves mans les peces exposades i així experimentar d’una manera diferent tot allò que expliquen.