Sant Cugat ‘ho peta' amb una Festa Major de 170 activitats de proximitat i per a tots els públics, del 28 de juny al 2 de juliol

Són novetats un servei de bus nocturn gratuït cap als barris i l’ampliació dels horaris sense soroll i llums intenses a la fira d’atraccions

Amb el lema “Ho petem a la Festa Major!” acompanyat d’una imatge de Sant Pere i Sant Cugat, la ciutat celebrarà del 28 de juny al 2 de juliol una intensa Festa Major amb una àmplia programació que inclou prop de 170 activitats. Com és habitual la proximitat, la inclusió i la cultura popular seran els eixos vertebradors de la Festa (consulteu el programa a santcugat.cat/web/programa-festa-major).

Tal com es va anunciar, el pregó anirà a càrrec de la Taula de Salut Mental per posar en relleu la importància de la cura i l’atenció de la salut mental, especialment després dels difícils anys de pandèmia. AFATRAC, ASSADEGA’M I ALCOHÒLICS ANÒNIMS seran els representants de la Taula que pujaran a dalt del balcó de l’Ajuntament.

Un total de 82 entitats col·laboren en l’organització d’actes o en la gestió dels espais. Entre les prop de 170 activitats programades, hi ha 78 propostes de música en directe, 65 propostes escèniques i de cultura popular i 22 propostes esportives. La festa es vertebrarà en 13 espais repartits al centre de la ciutat.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura en funcions, ha assegurat que “tindrem la Festa Major més segura, sostenible, inclusiva i divertida. Serà una festa que garantirà els desplaçaments en transport públic i que tindrà nou servei nocturn de bus. Inclusiva perquè s'adaptarà 360 graus a totes les persones amb necessitats especials. També serà una festa esbojarrada, perquè HO VOLEM PETAR. Volem que tothom arribi a casa sentint-se part de la Festa Major de Sant Cugat”.

Novetats destacades

Enguany la Festa Major reubica espais com el Concurs d’Arrossos, el Parc Jove i la Festa Major Alternativa (tots tres passen a la zona del parc de can Vernet); estrena un nou espai per a la dansa (Pistes Parc Central); recupera la caseta del CPA; trasllada el Jazz a la plaça can Quitèria; concentra el Gospel al Celler Modernista; reubica la Taverna a la plaça Barcelona; i situa l’Espai d’Arreu a la pl. Magí Bartralot. També augmenta i diversifica la programació familiar, especialment els matins de dijous i divendres.

Així mateix, es modificarà una mica el recorregut del Seguici de Sant Pere fent-lo pujar pel carrer Enric Granados enlloc de donar la volta per les avingudes Rius i Taulet i Catalunya. D’aquesta manera s’aconseguirà retardar 30 minuts la sortida del seguici amb l’objectiu d’evitar una mica la calorada de les primeres hores de la tarda.

Finalment enguany també cal destacar que se celebrarà el 30 aniversari de la Botiga al carrer i els 40 anys de Ràdio Sant Cugat/Cugat Mèdia, que és el mitjà oficial de la Festa Major.

Per una mobilitat més segura

Una de les altres novetats més destacades d’enguany és la posada en marxa d’un servei gratuït de bus nocturn que unirà el centre de la ciutat amb els barris, permetent l’accés i la tornada a la Festa Major en transport públic. La mesura permetrà reforçar la seguretat viària –oferint la possibilitat de no agafar un vehicle privat- i, a més, també s’ha impulsat amb una clara voluntat de visió de gènere per tal de garantir espais segurs.

Els horaris del servei s’adaptaran al programa de la Festa Major, amb una última expedició 30 minuts després de la finalització dels concerts. En concret:

  • Dimecres i dijous, última sortida des del centre a les 3.00h
  • Divendres i dissabte, última sortida des del centre a les 4.30h
  • Diumenge, última sortida a les 23.30h

Les línies amb aquest servei seran:

  • L1 (centre – Mira-Sol)
  • L2B (centre – Can Mates)
  • L7B (Centre Volpelleres)
  • L3 (centre – la Floresta i les Planes)

La freqüència de pas serà de 30 min per a les línies L1, L2B, L7B i de 60 min la L3. El recorregut serà l’habitual del servei, excepte les prolongacions de les línies en l’àmbit del centre comercial en la L7B.

D’altra banda, com és habitual els FGC funcionaran de manera ininterrompuda durant tota la nit dels dies 29 i 30 de juny, i 1 de juliol, amb un tren cada hora i sentit de la línia S1. També funcionarà el Bus Llançadora Park and Ride (gratuït) amb el seu horari habitual per facilitar l’aparcament i l’accés al centre de la ciutat.

Una festa més inclusiva i accessible

Per una banda, s’ampliarà els horaris sense soroll i llums intenses a la fira d’atraccions per facilitar l’accessibilitat de tots els col·lectius amb necessitats especials: passa d’un sol dia (acció estrenada a la Festa Major de l’any passat) a tots els dies de 18 a 20 hores.

D’altra banda, el programa de Festa Major incorpora pictogrames per assenyalar aspectes concrets d’accessibilitat o característiques dels actes a nivell de soroll, massificació i volum. Pel que fa a l’espai 0-3 anys del Racó Infantil, disposarà del nou espai “El racó del silenci” per infants amb dificultats o sensibilitats especials.

Finalment, també cal destacar que la trobada gegantera comptarà amb la participació del Normag, una figura inclusiva dissenyada especialment perquè la seva colla gegantera (integrada dins la Colla de Sarrià i formada una vintena de persones amb diversitat funcional) la pugui portar arreu de Catalunya.

Sequera i Festa Major

Enguany a causa de la situació d’excepcionalitat per sequera no es faran activitats recreatives amb aigua. En aquest sentit, es tindran ben presents totes les mesures posades en marxa per tal de fer un ús correcte de l’aigua.

D’altra banda, en col·laboració amb SOREA s’instal·laran fonts en diversos punts de la ciutat per tal de facilitar la hidratació de la ciutadania.

Comunicació

L’APP ‘FMSantCugat’ estarà disponible, de manera gratuïta, a partir del 12 de juny a Apple Store i Google Play per dispositius Android, Iphone, Ipads i tauletes. Permetrà als ciutadans i ciutadanes tenir la programació en tot moment a la butxaca, de manera itinerant.

Els perfils a les xarxes socials són:  

I els hashtag, com sempre, serà #FMsantcugat.

Tota la informació la trobareu disponible a www.santcugat.cat/festamajor.