El Guirigall torna el 10 de juny amb un nou emplaçament als voltants de la Masia de Can Cortès

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans celebra el 10 de juny una nova edició d'aquesta festa tradicional

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i les entitats de la vila organitzen novament la Festa del Guirigall, que va néixer l’any 2016 i que es va reactivar fa un any . Així, la celebració començarà a les 21.30 hores del dissabte amb un cercavila d’endegada de coets i arribada del Dimoni de la Pedra Llarga (a la zona exterior de la Masia de Can Cortès).

A continuació, davant de la Masia de Can Cortès, serà el moment d’El Guirigall. Seguidament, en el mateix espai hi haurà una botifarrada popular organitzada pels Pessebristes de Palau-solità i Plegamans, i una barra d'entitats, a càrrec de Candombe Bantú. La venda de tiquets per la botifarrada popular es farà el mateix dia 10 de juny davant de la Masia de Can Cortès a partir de les 16 hores al preu de 4 euros. A continuació serà el torn del concert, amb el Gup Allioli.

Diumenge continuarà la festa amb el 43è  l'Aplec de Palau-solità i Plegamans, organitzat per l'Agrupació Sardanista, a la plaça de la Vila a les 17.30 hores.

Canvi d'ubicació d'El Guirigall

La festa és la representació de la llegenda de la Pedra Llarga utilitzant els elements de cultura popular més representatius de la nostra vila amb música de cobla i gralla escrita expressament per El Guirigall i amb un gran protagonisme del foc i balls populars. Els gegants de Palau-solità i Plegamans, la Masovera i el Dimoni que són els protagonistes de la llegenda i la sardana i el ball de gitanes representant el poble amb les danses tradicionals.

La celebració d'El Guirigall 2023 tindrà aquest any com a punt central de les activitats i de les representacions la Masia de Can Cortès i els seus voltants. El motiu no és un altre que aquest espai és un dels que se citen a la llegenda de la Pedra Llarga. A més, l'entorn de la Masia permet que tot plegat sigui una experiència més còmoda per tothom.

El Guirigall de Palau-solità i Plegamans va néixer amb la voluntat de ser una festa popular i tradicional de referència a nivell local i de la comarca, no només la del Vallès Occidental -que en pertany-, sinó també de la que n’és fronterer, la del Vallés Oriental. Aquesta situació intermèdia del municipi ha estat al llarg dels anys un punt estratègic pel cultiu i la mobilitat i així ho demostra la gran quantitat de patrimoni material que es remunta al Paleolític.

En aquest sentit, el testimoni més important que ens va deixar l'home d'aquells temps va ser un menhir que amb els anys s’ha anomenat ‘la Pedra Llarga’, una pedra de forma majestuosa, d'una alçada de dos metres i mig visibles. Aquest menhir va donar lloc a una llegenda que explica la història del pont del Diable de Martorell.

La Pedra Llarga és un monument megalític dels quals popularment també són conegudes com a pedres del Diable. Així doncs, aquest menhir material és la base de la tradició oral de la vila caracteritzada a la Llegenda de la Pedra Llarga.

La regidora de Cultura en funcions, Eva Soler indica que les entitats estan molt involucrades en ‘El Guirigall’ “i ja amb l'edició de 2022 vam aconseguir que la ciutadania tingués un sentiment de pertinença a aquesta tradició. Per això hem insistit i hem fet un nou butlletí especial d'El Guirigall que arribarà als domicilis abans del 10 de juny perquè tothom sàpiga què passarà i puguin participar de la manera més activa possible".

Les entitats del Guirigall

El Guirigall, juntament amb l’Ajuntament, és possible gràcies Els Deixebles de la Pedra Llarga, Geganters i Grallers de Palau-solità i Plegamans, l’Agrupació Sardanista de Palau-solità i Plegamans, i les Colles de Ball de Gitanes de Palau-solità i Plegamans.

L’Ajuntament vol expressar el seu agraïment a totes les entitats que col·laboren i organitzen aquest esdeveniment i que també participaran activament de la jornada. Aquesta és una festa pensada des de les entitats i l'objectiu és que les entitats segueixin al capdavant de la direcció amb el suport absolut de l'Ajuntament a l'hora que es consolida un imaginari popular i propi de la vila aprofitant les llegendes i mites.

Per això, es vol posar en valor la consolidació del model participatiu que situa les entitats de la vila com a protagonistes en l’elaboració del programa i en l’organització d’actes.

Consulta aquí: la programació del Guirigall 2023

Mira aquí: el Cartell del Guirigall 2023

Llegeix tot el que s'ha de saber del Guirigall 2023 al Butlletí Especial 'El Guirigall'

Carta explicativa

Ban general a veïns i veïnes

Ban per comerços