La iniciativa “Vallès circular” rep el reconeixement del PEMB per la seva contribució en forjar aliances multiactor per al foment de l'economia circul

Una iniciativa territorial multiactor per promoure i impulsar l'economia circular al Vallès Occidental, millorar la competitivitat, la qualitat de vida i el medi ambient mitjançant noves formes de producció i consum.

Vallès Circular”, serà premiada en la I edició dels Premis Compromís Metropolità que tindrà lloc durant l’acte anual que ha convocat el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) pel proper 12 de desembre a Santa Coloma de Gramenet. L’acte vol ser un reconeixement públic per part del PEMB a programes, projectes i iniciatives que s’alineïn amb el Compromís Metropolità 2030, el nou pla estratègic per a la ciutat dels 5 milions.

Però, què és el Compromís Metropolità 2030?

És el nou pla estratègic per a la regió metropolitana de Barcelona orientat a impulsar un nou model de prosperitat, basat en el coneixement i la innovació, que hi redueixi les desigualtats socials i territorials, i la situï com una de les metròpolis capdavanteres en la lluita contra l’emergència climàtica.

Les 3 grans novetats del pla: 

  1. el seu enfocament basat en missions, 
  2. el focus situat en la reducció de desigualtats en el context de l’emergència climàtica
  3. el salt d’escala territorial: de l’àrea metropolitana de Barcelona a la regió metropolitana de Barcelona

Així doncs, el nou pla estratègic s’estructura en 8 missions, un objectius transversals, ambiciosos i transformadors que han de servir de guia per a l’actuació coordinada d’un ampli ventall d’actors (ciutadania inclosa). Aquestes 8 missions serviran per donar resposta a diferents reptes a escala metropolitana relacionats amb l’economia innovadora i inclusivaels nivells de renda suficientsl’emergència ambiental i climàticala mobilitat sostenible i segural’alimentació saludablela cohesió territoriall’habitatge adequat i la vitalitat cultural

El nou document és fruit del procés de debat Barcelona Demà que va durar gairebé 3 anys, que va comptar amb la participació de 485 entitats del conjunt de la regió metropolitana i es va regir per una sèrie de principis:

  • la regió metropolitana: la ciutat dels 5 milions com a territori de referència,
  • la reducció de les desigualtats, 
  • la implicació d’actors de la quíntuple hèlix (administracions públiques, sector privat/empresarial, institucions acadèmiques i de recerca, organitzacions ciutadanes i mitjans de comunicació), 
  • la proactivitat
  • el treball col·laboratiu i inclusiu

Per tal de fer un reconeixement a programes, projectes i iniciatives que s’alineïn amb el Compromís Metropolità 2030 i amb aquests principis, el PEMB ha convocat la I edició dels premis Compromís Metropolità 2030. 

La iniciativa “Vallès Circular” ha estat premiada en la categoria “Aliances estratègiques” ja que exemplifica la col·laboració multiactor, i destaca especialment el fet que la cooperació entre ells ha estat clau per a l’èxit del projecte. 

Les altres dues categories de premis són: “Dimensió metropolitana” com a reconeixement al programa, projecte o iniciativa que més contribueixi a posar en relleu l’abast metropolità i “Missions 2030” com a reconeixement al programa, projecte o iniciativa que més contribueixi a avançar en l’objectiu fonamental del Compromís Metropolità 2030 que és la reducció de desigualtats socials i territorials en el context d’emergència climàtica. 

A més, també s’han tingut en compte els criteris de replicabilitat a altres municipis de la regió metropolitana i les aliances amb actors de la quàdruple hèlix. 

Què és Vallès Circular?

L’espai de governança “Vallès Circular” es configura a partir de l’Acord Vallès Circular, signat per entitats comarcals, alcaldesses, alcaldes i altres actors clau, amb l’objectiu de promoure l’economia circular al Vallès Occidental. Aquesta iniciativa situa la comarca a l’avantguarda de la promoció d’un model econòmic sostenible, fomentant la col·laboració públic-privada i la integració dels principis de l’economia circular en les polítiques de desenvolupament econòmic, social i ambiental.

L’Acord es va signar el 2017 amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu de transformar el model de consum i producció mitjançant millores competitives a les empreses i el desenvolupament social sostenible. Aquest acord es basa en la tasca prèvia de la Xarxa d’entitats per a l’impuls de l’economia circular al Vallès Occidental.

El Consell Comarcal lidera aquest impuls de manera transversal, amb la participació activa de totes les àrees i la interconnexió de projectes i propostes compartides amb diversos agents del territori. 

El projecte Vallès Circular continua creixent, com a espai de governança, oferint la possibilitat de sumar-se a empreses i entitats compromeses amb l’economia circular. Això crea una comunitat que comparteix objectius, reptes, recursos i sinergies per avançar cap a un model econòmic més sostenible.

El Vallès Circular l’integren els 23 ajuntaments de la comarca del Vallès Occidental, les entitats socials, econòmiques i acadèmiques així com empreses privades i entitats del tercer sector, entre d’altres. Les adhesions estan obertes i cada any augmenta el nombre de signants de compromís.

Acte 12 de desembre

Els responsables del projecte recolliran el premi de la mà d’un representant del PEMB durant l’acte que tindrà lloc el 12 de desembre a l’Auditori Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet a partir de les 10.30 h del matí. 

Més informació i inscripcions