Nou ajuntaments del Vallès Occidental i el Consell Comarcal formen part del Consell Territorial d'Ocupació de Barcelona
L’acte de constitució del Consell Territorial d’Ocupació de Barcelona ha tingut lloc el dia 17 de gener, en el recinte modernista de Sant Pau, i durant els propers mesos es formalitzarà la constitució del Subconsell territorial del Vallès. A continuació el president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, han presentat el Pla de transformació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.
El Consell Territorial d’Ocupació de Barcelona és un dels vuit consells territorials que s’han formalitzat els darrers mesos en compliment de l’acord de concertació impulsat pel Departament d’Empresa i Treball per desplegar estratègies adaptades a les característiques de cada territori Alt Pirineu i Aran, Terres de l’Ebre, Tarragona, Penedès, Catalunya central, Lleida i Girona. El Consell de Barcelona consta de 4 subconsells: el Subconsell territorial de Barcelona ciutat, el Subconsell territorial de L’Hospitalet de Llobregat i Baix Llobregat, el Subconsell territorial del Vallès (Occidental i Oriental) i el Subconsell territorial de Barcelonès Nord i Maresme.
La composició dels Consells forma part de la concertació públic-privada, amb representació dels ajuntaments i del consell comarcal, així com de la xarxa del territori (organitzacions empresarials i sindicals així com entitats socials, econòmiques i municipalistes rellevants), del SOC, dels Serveis territorials d’altres Departaments de la Generalitat de Catalunya, i finalment, altres institucions com l’Agencia FP-Cat.
Transitòriament mentre no hi hagi estratègies territorials reconegudes pel SOC, hi participaran dels consells territorials, els consells comarcals, els ajuntaments de més de 50.000 habitants i els ens locals amb atorgaments del SOC superiors a 500.000 euros i menys de 50.000 habitants.
Per part del Vallès Occidental les administracions locals que formen part del Consell Territorial d’Ocupació a més del Consell Comarcal del Vallès Occidental, són els ajuntaments de Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Terrassa.
La Concertació territorial significa que cada Consell Territorial d’Ocupació podrà definir les seves pròpies estratègies d’ocupació. Aquests Consells seran els encarregats d’identificar les necessitats, planificar, definir i executar les polítiques d’ocupació propiciant un procés de baix a dalt.
El desplegament de la concertació es farà progressivament al llarg dels propers anys. Tancada la constitució dels Consells Territorials, es dona pas a una segona fase -que el SOC finançarà amb 40 milions d’euros- a partir de la qual cada territori definirà les seves pròpies estratègies d’ocupació. Aquestes estratègies incorporaran els programes i actuacions en matèria ocupacional que es faran els següents quatre anys. El SOC les validarà i garantirà el finançament durant tot el període, fet que assegura estabilitat econòmica i una major eficàcia, superant el sistema actual de finançament per anualitats.
Així mateix, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, han presentat el Pla de transformació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya. Aquest Pla de transformació té com a objectius principals millorar l’ocupabilitat de les persones per afavorir l’accés al treball; reforçar el vincle amb les empreses; propiciar polítiques d’ocupació adaptades a cada territori i prioritzar la tasca amb els col·lectius en situació de major vulnerabilitat.
Com elements més destacables s’assenyalen que les 70 oficines de treball comptaran amb el servei “SOC empresa” per intensificar la relació amb el món empresarial. I que s’incorporaran durant aquest any 230 orientadors per potenciar el treball més estret amb les persones usuàries, i amb la implantació d’un expedient únic ocupacional.