El Ple de Montcada i Reixac aprova una moció per lluitar contra el malbaratament alimentari

Un dels acords del document insta a la creació d’una taula de treball per abordar aquesta problemàtica.

El Ple ordinari de gener, celebrat ahir dijous, dia 25, va donar llum verda a gairebé la totalitat dels acords d’una moció promoguda pel grup municipal d’ERC per tal de reduir el malbarament alimentari i canalitzar-lo a finalitats socials. La reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari forma part dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides per tal d’eradicar la pobresa, per reduir les desigualtats, per fer un consum i una producció responsable i sostenible i per reduir els efectes del canvi climàtic.

“Evitar el malbaratament alimentari no només permetria disposar de majors recursos per eradicar la pobresa i la fam; tota la cadena de producció, transport, transformació i comercialització té uns costos econòmics i ecològics enormes que es podrien minimitzar”, diu el text de la moció.

Un dels acords del text insta al govern municipal a crear una taula de treball contra el malbaratament alimentari amb la participació de les entitats socials existents, el Gremi de Restauració, les grans empreses de distribució alimentària amb presència a Montcada i Reixac i les empreses d’alimentació i càtering que prestin serveis a les escoles i institucions de la ciutat. L’objectiu d’aquest grup és definir conjuntament estratègies per a la reducció d’aquesta problemàtica i canals de distribució dels aliments que resten fora del circuit de comercialització.

La moció també insta a participar activament al programa Recooperem, del Consell Comarcal del Vallès Occidental, que consisteix en la recollida d’excedents d’àpats preparats i cuinats de les empreses de restauració i alimentació per la seva redistribució entre persones en situació de vulnerabilitat social.

En sis anys, aquest programa ha distribuït fins a 44.000 àpats a 3.000 famílies de diferents municipis de la comarca. En aquest sentit, el president de l’Àrea Social, Rafa Ruiz, va avançar al Ple que el pròxim 6 de febrer hi ha convocada una reunió entre l’Ajuntament i el Consell Comarcal sobre diversos temes, entre ells, el projecte Recooperem. La moció també inclou la creació d’una campanya de comunicació per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat d’evitar el malbaratament alimentari així com de les eines i hàbits més indicats per aconseguir-ho.

L’acord de la moció que no va prosperar era un que instava al consistori facilitar els mitjans de conservació i logística necessaris per fer efectives les iniciatives de recuperació i distribució dels aliments que sorgeixin de la taula contra el malbaratament.