La Torre de l'Aigua i l'edifici inferior es rehabiliten per acollir en un futur el centre d'interpretació de la Casa de les Aigües
La reforma d'aquests elements patrimonials s’ha inaugurat aquest dissabte, 15 de juny, amb una visita teatralitzada al recinte.
Parlar de la memòria en temps present és un dels missatges que es desprèn de la inauguració de la rehabilitació de la Torre de l’Aigua, aquest dissabte, 15 de juny. “La ciutadania de Montcada i Reixac i tothom que ve a visitar aquest edifici emblemàtic podrà gaudir encara més de la joia del patrimoni modernista industrial”, ha expressat l’alcalde, Bartolo Egea, durant el torn de parlaments de l’acte.
El president de l’Àrea Territorial, Andreu Iruela, ha destacat la importància de conservar el patrimoni perquè “sense ell, el municipi no tindria identitat”. La inauguració ha comptat amb la presència del director de Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Andreu Felip,qui ha indicat que “més enllà de la inversió, el més important en la preservació del patrimoni és la divulgació”. La inauguració ha comptat amb una visita teatralitzada al complex del cicle ‘Els pous de Montcada’.
La reforma de la Torre de l’Aigua i els espais annexos representa un pas més en la restauració del conjunt arquitectònic iniciada el 1999. Els treballs han permès millorar, netejar i restaurar l’estabilitat de la torre, que tenia problemes estructurals, i s’ha arranjat la teulada, que presentava fissures. També s’ha reformat l’edificació inferior per tal de convertir-la, en un futur, en un espai museístic, com a centre d’interpretació de la Casa de les Aigües perquè la ciutadania conegui la història del recinte, que pugui incorporar tecnologia amb elements interactius i immersius.
Fruit de les obres s’ha generat una terrassa amb mirador cap al Besòs i a la Serralada de Marina, a la qual es podrà accedir quan s’organitzin visites guiades al complex. Aquest element reforça el vincle de la Casa de les Aigües amb el riu, un tema que també es vol mostrar a la interpretació museogràfica del recinte arquitectònic. L’actuació ha inclòs alguns treballs de restauració de la torre i de l’edifici annex i la construcció d’una escala per accedir al terrat. La intervenció ha costat 231.000 euros, finançats per la Diputació de Barcelona (100.000 euros), l’Ajuntament (84.000 euros) i la Generalitat de Catalunya (47.000 euros).