Rubí viu una Festa Major multitudinària i plena de propostes per a tota la família

La pluja ha obligat a cancel·lar algunes de les activitats però, tot i això, s’han viscut moments de molta participació a la majoria d’espais de la celebració

Rubí ha viscut una vegada més una Festa Major molt participativa. Tot i que part de la programació ha quedat alterada per la pluja, s’han registrat moments multitudinaris a molts escenaris de la celebració, especialment dissabte a la nit.

Aquesta ha estat una festa més curta i, per tant, amb més concentració d’activitats. Des de la inauguració de divendres, amb el seguici i el pregó de l’esportista Dennis González Boneu, les propostes s’han multiplicat a diferents espais temàtics.

La música ha estat protagonista durant tota la festa gràcies a una àmplia oferta que incloïa els concerts del festival RRandom i moltes altres propostes impulsades per les entitats locals: l’Associació de Músics Rock de Rubí ha programat actuacions diàries a la plaça de Pep Rovira, la Societat de Blues de Rubí i l’Associació Espai Socio-Cultural l'Aurora-CGT Rubí han portat la música a la plaça d’Anselm Clavé, i l’Associació Jazz Rubí ha organitzat les habituals Jornades de Jazz a l'Ateneu. A tota aquesta programació cal sumar els concerts joves de la plaça de Salvador Allende, les actuacions de les escoles de música a l’Ateneu, i propostes com el concert EuRUBIsió de l’Obrador Coral de Rubí a la rambla del Ferrocarril o el ball d’envelat a la plaça del Doctor Guardiet.

Pel que fa al RRandom, els moments de major assistència s’han registrat durant les actuacions de La Casa Azul, divendres a l’Escardívol, i de Los Manolos, dissabte a Doctor Guardiet. Precisament la Nit Golfa ha representat una punta de participació al centre de la ciutat, amb una afluència massiva de gent a l’eix musical que conformaven Doctor Guardiet, Salvador Allende, Anselm Clavé i Pep Rovira. Quant als concerts del festival que es feien a recintes tancats, es van exhaurir les invitacions per veure El Arrebato i OBK a l'Amfiteatre del parc del Castell, i també per a Nena Daconte, Siloé i Soleá Morente, que van actuar al Teatre Municipal La Sala abans de Sant Pere.

Dins la Festa Major, també s’ha celebrat la final del concurs Rubí té Talent, que ha proclamat guanyadora la santcugatenca Cristina Lara.

   

Reivindicant la cultura popular i tradicional

Les entitats de cultura popular i tradicional han tornat a ser l’ànima de la Festa Major, on han exhibit la seva força des del seguici inaugural i fins a l’últim dia. L’Esbart Dansaire de Rubí ha marcat una nova etapa amb la presentació de l’espectacle 100+1. Ressons d’un escenari i el relleu en la direcció artística, que abandona Jordi Rubio i pren Adriana Monté; i també ha rubricat una multitudinària 41a Ballada de Gitanes al Carrer, amb trenta-una colles adultes, dotze d'infantils i prop de 2.000 persones ballant a l’Escardívol. La Colla de Geganters de Rubí ha lluït figures a diverses activitats, coincidint amb el 40è aniversari del Roc i la Paula. Les sardanes han estat molt presents amb els habituals concerts i ballades organitzats pel Foment de la Sardana i el Concurs de Colles Sardanistes de l’Escola de Sardanes Flor de Neu. Els Castellers de Rubí han estat els amfitrions d’una Diada Castellera molt positiva per a l’entitat. Les colles de diables de la ciutat han brillat als diferents correfocs juntament amb el Bòjum de Les Anades d’Olla, que també ha encapçalat la divertida activitat itinerant El Bòjum fora de programa. En canvi, la pluja ha impedit a aquesta entitat realitzar el Correjocs previst aquest dilluns.

Les cases regionals també han convocat un públic molt nombrós a la rambla del Ferrocarril. Hi han actuat amb èxit el Centro Aragonés, la Unión Extremeña, la Irmandade Galega i la CECAR (Coordinadora de Entidades Andaluzas de Rubí).

   

El públic més familiar

Un cop més, un dels eixos principals de la Festa Major han estat les activitats familiars, enguany reforçades amb una gran diversitat de propostes vinculades al Carnet Rubí 360, que han rebut una gran resposta ciutadana. També hi ha hagut molt bona participació a L’Andròmina, la instal·lació de jocs creatius que hi havia a a plaça d’Estanislau Figueras, un espai apte per a persones amb alta sensibilitat.

Els inflables i jocs d’aventura de la rambla del Ferrocarril, el Cicle de Circ Contemporani del Celler, propostes tradicionals com la catifa de Sant Pere, les activitats esportives i la fira d’atraccions han estat altres punts d’interès del públic familiar.

Altres franges d’edat també han pogut gaudir d’activitats específiques a la Festa Major. Els i les joves han tingut com a principal punt de trobada la plaça de Salvador Allende, amb una gran oferta de música i propostes participatives, però també dedicada a reivindicar la diversitat. Allà s’hi ha celebrat una àmplia jornada commemorativa del Dia per l’Alliberament LGBTI+ sota el lema Rubí Orgullosa, així com diverses activitats multiculturals.

Pel que fa a la gent gran, ha pogut assistir als tradicionals espectacles del Casal Xou i de Som Gent Alegre! al Teatre Municipal La Sala.

   

Activitats afectades per la pluja

La pluja caiguda dissabte al matí i dilluns al matí ha alterat una part de la programació de Festa Major. Alguns tallers del Carnet Rubí 360, les activitats del Grup Fotogràfic El Gra, la mostra de vehicles antics, el Correjocs i el concert de l’Orchestra Fireluche es van haver de suspendre perquè plovia o per inconvenients tècnics derivats de les precipitacions. També van tancar durant algunes hores els inflables i jocs d’aventura, i el Mercat de Festa Major.

Altres propostes, com el ball infantil de la plaça de Pep Rovira, i alguns concerts d’Anselm Clavé i de l’Ateneu es van salvar canviant-los d’horari o d’ubicació.

La voluntat de l’Ajuntament és reprogramar algunes de les activitats suspeses durant l’any.

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha conclòs que “malgrat els problemes causats per la pluja, ha estat una Festa Major extremadament participativa, en què els rubinencs i rubinenques han gaudit molt de la diversitat d’activitats programades i de tots els espais. Un cop més, això ha estat possible gràcies a l’esforç i voluntat del nostre teixit associatiu, que ho ha donat tot per tenir la millor celebració possible”.

La Festa Major s’ha tancat aquest dilluns a la nit amb l’habitual Piromusical, ambientat amb temes dels i de les artistes que han actuat durant aquests dies. Com a novetat, no s’han repartit bengales sinó que s’ha convidat el públic a participar-hi emprant les llanternes dels seus telèfons mòbils, fent possible imatges espectaculars.

Per tal de garantir el bon funcionament de la Festa Major, aquests dies s’ha habilitat un ampli dispositiu de seguretat integrat per Policia Local, Mossos d’Esquadra, voluntaris de Protecció Civil, seguretat privada i, per primer cop, agents nocturns.