Sant Cugat restaura el pedrís romànic del Claustre del Monestir per frenar el seu deteriorament i promoure la seva conservació

L’Ajuntament restaura el pedrís romànic del Claustre del Monestir per frenar el seu deteriorament i promoure la seva conservació

Aquesta intervenció s’explicarà a la ciutadania en el marc de la diada de Sant Cugat, que tindrà lloc aquest cap de setmana

El Monestir de Sant Cugat suma una nova intervenció per a la conservació d’aquest edifici, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

Es tracta de la restauració del pedrís romànic del Claustre amb l’objectiu de frenar el seu deteriorament i vetllar per la seva conservació futura. Els treballs, realitzats entre els mesos de juny i juliol, i que finalitzaran properament, han consistit en la neteja de les superfícies, la consolidació de materials, el tractament biocida, el dessalatge puntual, el rejuntat i tancament d’esquerdes i fissures o bisellat.

La regidora de Cultura, Núria Escamilla, ha visitat aquest migdia el Claustre per conèixer de primera mà els treballs de restauració. “Aquesta intervenció se suma al conjunt d’obres, molt destacades, que s’han anat realitzant al Monestir durant els darrers anys. La nostra prioritat és seguir les tasques de rehabilitació per tenir cura del nostre ric patrimoni”.  

La intervenció s’ha realitzat sota la direcció dels serveis tècnics municipals, concretament del Servei de Patrimoni Històric i Museu i del Servei d’Obres i Projectes. L’empresa encarregada d’executar les obres ha estat RECOP Restauracions Arquitectòniques SL amb un cost de 29.973,75€, que compten amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través d’una subvenció.

La restauració també ha de servir per explicar a la ciutadania que el pedrís és un element vulnerable, que s’erosiona i que cal fer-ne un bon ús per garantir la seva preservació. Per conservar el pedrís el millor possible, és important minimitzar els riscos de degradació que es poden controlar, en el cas dels visitants, sense tocar-lo, recolzar-se o asseure’s.

El pedrís romànic

El pedrís és l’estructura de pedra sobre la qual es sustenten les columnes del claustre romànic, i com a part seva, data dels anys 1190-1220. Alhora separa les galeries interiors del pati enjardinat, tot i que els accessos originals al pati, al centre de cada tram, estan actualment tapiats. Els monjos s’hi asseien, i conserva marques del seu ús, com les traces atribuïdes a l’esmolat dels ganivets al lloc on es feia la tonsura, al peu del capitell que reprodueix aquesta escena.

El pedrís està construït amb carreus de pedra local de Campanyà i té una superfície de lloses de pedra de Montjuic.

Diada de Sant Cugat

D’altra banda, Núria Escamilla ha aprofitat la visita per explicar la programació que l’Ajuntament ha organitzat per celebrar la diada de Sant Cugat el proper cap de setmana.

Entre les activitats, cal destacar la presentació aquest dissabte 27 (22 h) dels Escenaris de la Història amb el film “Pere Ferrer i la comunitat monàstica”, que queda dins el web escenarisdelahistoria.cat. Posteriorment hi haurà una performance de fusió sonora entre el cant gregorià i la música electrònica contemporània a càrrec de Gregotechno i Mira-sol Teatre.

També s’oferirà una visita comentada al pedrís per explicar a la ciutadania la restauració realitzada (dissabte 27, a les 11:30 h).