La superfície de vinya ecològica triplica la d'una dècada enrere, i arriba al 61%

El conseller Ordeig destaca al Simposi de Viticultura Ecològica que, “després d’aquest creixement exponencial, ara hem de trobar la manera d’assentar totes aquestes hectàrees i donar resposta als reptes climàtics que afronta la viticultura ecològica”

El conseller Ordeig ha exposat aquestes dades durant la seva intervenció al Simposi de Vinya i Enologia Ecològica, celebrat a l’Auditori Municipal Maria Rosa Juncosa de Vilafranca del Penedès.

Pel que fa a la resta de cultius ecològics, la vinya és el cultiu principal tant en superfície com en nombre d’operadors productors i elaboradors. La segueixen l’olivera (10.600 hectàrees) i els cereals (8.600 hectàrees).

En termes absoluts, les gairebé 34.000 hectàrees de vinya ecològica certificada representen el 55% de les 61.636 hectàrees de cultiu ecològic que hi ha a Catalunya. Pel que fa als cellers, 413 dels 625 que han entrat raïm aquest any són ecològics.

El conseller ha remarcat que, “després d’aquest creixement exponencial, ara hem de trobar la manera d’assentar totes aquestes hectàrees, donant resposta a tots els reptes als quals ha de fer front la viticultura ecològica, tant els derivats del canvi climàtic com els d’elaboració o comercialització. Precisament aquest és l’objectiu del simposi: trobar les eines per consolidar aquest assoliment”.

De 20 a 30 comarques amb cellers ecològics

El creixement del sector també es reflecteix territorialment. L’any 2015 només hi havia 20 comarques amb cellers ecològics; actualment ja n’hi ha 30.

L’Alt Penedès lidera àmpliament el rànquing, amb 195 dels 413 cellers ecològics del país. La segueixen aquestes comarques:

  1. El Priorat: 63 cellers
  2. La Terra Alta: 33 cellers
  3. L’Alt Empordà: 22 cellers
  4. L’Alt Camp: 19 cellers
  5. La Conca de Barberà: 16 cellers
  6. El Baix Penedès: 12 cellers

La resta de comarques se situen per sota dels deu cellers.

El lideratge del Penedès i l’impuls de les DO

Aquest any 2025 s’ha consolidat el lideratge en enologia ecològica, amb el reconeixement de la DO Penedès com la primera denominació d’origen 100% ecològica del món.

Altres DO també han registrat creixements destacats en la producció ecològica en els darrers deu anys, com mostra aquesta llista.

Denominació d’origen

% de producció ecològica l’any 2025

DO Alella

61%

DO Conca de Barberà

59%

DO Costers del Segre

74%

DO Empordà

55%

DO Montsant

37%

DO Penedès

100%

DO Pla de Bages

43%

DO Priorat

49%

DO Tarragona

31%

DO Terra Alta

54%

DO Catalunya

49%

DO Cava

49%

 

La vinya ecològica en el context estatal

A escala estatal, segons dades del 2024, de les 164.860 hectàrees de vinya ecològica, 34.314 corresponen a Catalunya, fet que representa el 20,81% del total. Aquesta superfície situa el país en segona posició:

1r – Castella-la Manxa: 68.547 hectàrees (41,57%)

2n – Catalunya: 34.314 hectàrees (20,81%)

3r – Comunitat Valenciana: 19.129 hectàrees (11,6%)

Tot i això, en proporció de vinya ecològica dins de cada comunitat, Catalunya es troba per davant de Castella-la Manxa. A Catalunya, de 56.015 hectàrees de vinya, 34.314 són de vinya ecològica (el 61,25%). En canvi, a Castella-la Manxa, de 434.537 hectàrees de vinya, 68.547 són de vinya ecològica (el 15,77%). La comunitat amb major proporció de vinya ecològica respecte del total és la Regió de Múrcia: de 20.104 hectàrees de vinya, 12.807 són de vinya ecològica (el 63,70%, que és un percentatge lleugerament superior al de Catalunya).