Les escoles Verntallat i Turó de Can Mates, guardonades amb el premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2025

Els centres han estat reconeguts per integrar la sostenibilitat, l’hort escolar i la gestió de les llavors en projectes educatius transformadors

També s’han premiat un joc de cartes sobre la gestió del sòl agrícola i un escape room sobre varietats locals de Catalunya de l’Escola Agrària de Manresa i l’associació L’Era

Aquests premis s’emmarquen en les activitats que comprèn la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

L’escola Verntallat de la Vall d’en Bas (Garrotxa) i l’escola Turó de Can Mates de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) han estat les guanyadores del primer premi de la 13a edició del premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, pels projectes Una terra, moltes vides i Llavors que ajuden a créixer, corresponents a la categoria d’activitats desenvolupades i finalitzades durant el curs 2024-2025.

En el cas del projecte de l’escola Verntallat, el jurat ha valorat com ha sabut portar l’educació ambiental a moltes àrees de l’aprenentatge del dia a dia. És un projecte molt compartit per tota la comunitat educativa, l'alumnat ha estat protagonista, i les famílies s'hi ha implicat activament.

El centre ha aplicat mesures sostenibles que són un bon exemple per a altres escoles, i a més manté una relació estreta amb el territori i les entitats locals. El projecte és complet, i té un impacte real i una mirada global sobre la sostenibilitat.

Pel que fa al projecte de l’Escola Turó de Can Mates, el jurat ha destacat la manera d’unir aprenentatge i experiència a través del treball amb l’hort i les llavors. L’alumnat hi ha tingut un paper molt actiu en les tasques pràctiques, en la presa de decisions, i en la transmissió del que aprenen a les famílies.

Aquest projecte ajuda a fer el centre més sostenible i alhora té un impacte positiu en l’entorn, gràcies a la col·laboració amb bancs de llavors i altres entitats del territori. Es presenta com una proposta sòlida i molt arrelada al seu context. També ha sabut donar difusió al seu treball.

El premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica va ser creat per la Generalitat de Catalunya (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Departament d’Educació i Formació Professional, i Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica) i l’Associació Vida Sana. Té l’objectiu de reconèixer i incentivar la realització de projectes i línies de treball dels centres educatius de Catalunya destinats a promoure el coneixement de l’agricultura, la ramaderia i l’alimentació ecològiques, i especialment dels seus valors socials, econòmics i ambientals, entre l’alumnat del centre i també en el conjunt de la comunitat educativa i l’entorn.

Aquests premis s’emmarquen dins la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, un esdeveniment en què se celebren tot un conjunt d’activitats per promocionar i difondre la producció i alimentació ecològiques a tota la població.

Un joc de cartes sobre la gestió del sòl agrícola

En la categoria de material pedagògic amb fins educatius relacionats amb la producció i l’alimentació ecològica o l’agroecologia escolar, l’Escola Agrària de Manresa ha obtingut el premi, amb un joc de cartes que du el nom de “Joc del sòl viu”, i que tracta sobre la gestió del sòl agrícola.

La proposta permet treballar la xarxa tròfica del sòl i el seu vincle amb les pràctiques agrícoles que la poden perjudicar o beneficiar: l’alumnat pot adquirir conceptes complexos d’una manera lúdica. El projecte combina la formació pràctica i teòrica amb una clara orientació cap a la sostenibilitat i l’agroecologia, i posa en valor una forma de produir més respectuosa amb el medi. És un projecte amb gran valor educatiu, social i ambiental, i amb molt bona difusió i impacte.

L’Escola Agrària de Manresa forma part de la xarxa d’escoles agràries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Des de fa més de dues dècades, forma professionals preparats per afrontar els reptes agraris del segle XXI. El centre també treballa en xarxa amb productors, institucions i entitats del sector.

Un escape room sobre varietats locals de Catalunya

En la categoria d’idees d’activitats o projectes per desenvolupar durant el curs 2025-2026, el premi ha estat pel projecte presentat per l’associació L’Era, que consisteix en un escape room que porta per nom “Salvem la biodiversitat cultivada”, i que tracta sobre varietats locals de Catalunya.

Aquest és un joc d’escapada que es podrà portar a escoles i instituts i que vol ajudar l’alumnat a reconèixer la importància del patrimoni agrícola, la conservació de varietats locals, la sostenibilitat alimentària, el saber tradicional, el patrimoni agrari rural, i la producció ecològica com a única garant d’aquest patrimoni immaterial. La proposta és un escape room portàtil amb diverses proves per identificar conceptes relacionats amb aquests temes: l’alumnat descobreix les varietats locals agrícoles mentre participa d’una activitat lúdica molt motivadora. El projecte sorprèn per l’originalitat i per la manera innovadora d’aprendre.

El projecte té una forta connexió amb el currículum i una gran capacitat de sensibilitzar i arribar més enllà de les aules. ha estat premiat com a exemple de creativitat i de bona difusió en educació ambiental. Treballa en xarxa amb entitats i té una clara projecció territorial.

13 anys promovent la producció i l’alimentació ecològica a les escoles

L’acte de lliurament dels premis s’ha celebrat a l’Espai Cal Gallina de Vilafranca del Penedès, i ha estat organitzat per la cooperativa agroecològica L’Aresta, que és l’entitat guanyadora de l’edició anterior, i que passarà el relleu al centre guanyador d’aquest any. L’esdeveniment ha comptat amb la presència de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Altisent; el secretari de Millora Educativa, Ignasi Giménez; el regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Miquel Medialdea, i la presidenta de l’associació Vida Sana, Ángeles Parra, que han estat les encarregades de lliurar els guardons als premiats.

Amb el lliurament d'aquests guardons, es vol reconèixer la feina dels centres educatius per promocionar la producció i l’alimentació ecològica i, en general, per donar a conèixer la tasca de la pagesia i les implicacions del sistema alimentari, que són temes de gran interès per a les noves generacions.