L'Ajuntament dona suport a la pagesia local per mantenir l'activitat agrícola a Sant Cugat

S’ha redactat un pla estratègic conjunt entre Ajuntament i pagesia local per per fer front comú a les dificultats del sector

El ple municipal ha aprovat aquest dilluns el Pla d’emergència de suport a la pagesia de Sant Cugat, amb els vots a favor de l’equip de govern, PSC , CUP, ECP i Vox i l’abstenció de PP. Es tracta d’un document elaborat conjuntament entre l’Ajuntament i la petita i mitjana pagesia del municipi, per fer front comú a les dificultats del sector i poder mantenir l’activitat agrícola a Sant Cugat.

Principals objectius del pla

  • Reconèixer que la pagesia del municipi, més enllà de la producció d’aliments, també té un paper indispensable en la conservació dels valors naturals, del paisatge, de la biodiversitat, i per la prevenció d’incendis.
  • Considerar l’activitat pagesa com a sector estratègic municipal amb una visió a llarg termini.
  • Reactivar i donar suport tècnic i econòmic a les poques explotacions pageses que queden al municipi.
  • Proposar accions per afavorir un model agroalimentari al municipi basat en l’aprofitament del sòl agrícola i la gestió sostenible del mosaic agroforestal.

Fases i accions del pla

El pla inclou dues fases d’actuació:

  1. Fase A. Emergència. 2 anys: 2025-2027
  2. Fase B. Desenvolupament estratègic. 10 anys 2027-2037

Pressupost anual: Entre 20.000 i 81.000 euros/any, depenent de les accions que es vagin desenvolupant.

Greu situació del sector agrari

El sector agrari pateix fa anys una greu situació i crisi deguda majoritàriament a:

  • Episodis de sequera i fenòmens meteorològics extrems
  • Pujada de preus de les matèries primeres
  • Salaris que converteixen al sector agrari en un dels més mal pagats del país
  • Manca de relleu generacional
  • Constant pressió urbanística que considera l’espai agrari com a reserva barata de sòl
  • Control burocràtic i administratiu desmesurat
  • Competència deslleial per la importació de productes extracomunitaris amb costos de producció molt baixos
  • Marges de benefici dels intermediaris de productes agrícoles desmesurats

Problemes associats a crisi del sector

  • Pèrdua i degradació del paisatge rural i del mosaic agroforestal
  • Abandonament de terres de cultiu i pastures que es converteixen en boscos i matolls i incrementen el risc d’incendis forestals
  • Pèrdua de sobirania alimentària del país
  • Despoblament de les zones rurals i pèrdua de la cohesió social dels pobles
  • Pèrdua dels valors de l’agricultura tradicional lligada a la producció d’aliments de forma segura, equilibrada i amb respecte pel medi ambient.

Tant Europa com els diferents països i autonomies van aplicant solucions a aquest problema com:

  • Plans estratègics de PAC 2023-2027, com el Pacte Verd europeu, l’Estratègia “De la granja a la taula” o “Estratègia sobre la biodiversitat”
  • Àrea Metropolitana de Barcelona: Pla d'acció per a l'alimentació sostenible 2020-2030
  • Departament Acció Climàtica: Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya (PEAC)
  • Diputació de BCN: BCN Smart Rural
  • Consorci del Parc de Collserola: “Alimentem Collserola! Promoció de la Transició Agroecològica a Collserola”