PIMEC demana materialitzar un Pacte Nacional per l'Aigua, aprofitant la millora de la situació de la sequera

La patronal subratlla la importància de no repetir els errors del passat i fa una crida a no relaxar-se en l’execució de les inversions previstes per fer front a la sequera

Barcelona, 18 de juny del 2024. PIMEC ha valorat positivament el canvi de fase en la situació de la sequera a diverses unitats d’explotació, anunciada aquest migdia pel Govern de Catalunya. Aquest canvi, que inclou el retorn a l’escenari d’alerta del sistema Ter-Llobregat i el pas de l’emergència II a I a Darnius-Boadella, és conseqüència directa de l’augment significatiu de les reserves d’aigua gràcies a les pluges d’aquesta primavera i de l’aplicació dels llindars que fixa del Pla Especial de la Sequera (PES).

La patronal celebra que, després d’un període especialment dur de sequera que ha posat a prova la resiliència en la gestió de recursos a Catalunya, les pluges recents han proporcionat un alleujament temporal, almenys fins després de l’estiu. A més, considera encertada la decisió d’adoptar aquest canvi de fase, ja que el Pla Especial de la Sequera (PES) estableix clarament els llindars per a canvis de fase i restriccions, permetent així una desescalada objectiva quan les condicions milloren. També, creu que les dades actuals justifiquen la relaxació de les restriccions, i és important seguir aquesta lògica basada en els llindars establerts.

Tot i aquesta millora, PIMEC ha volgut subratllar la importància de no repetir els errors del passat i fa una crida a no relaxar-se en l’execució de les inversions previstes per fer front a la sequera. Aquestes inversions, especialment les infraestructures previstes a la Llei 9/2023, la digitalització del cicle de l’aigua i la millora de la capacitat d’aigua regenerada, s’han d’implementar de manera efectiva i en els terminis establerts.

Així mateix, ha refermat la seva disposició a treballar amb el Govern i altres agents socials en els propers mesos per materialitzar un Pacte Nacional per l’Aigua. Aquest pacte ha de permetre planificar i calendaritzar les actuacions i inversions de mitjà i llarg termini que proporcionin resiliència al sistema hídric català i crear un òrgan de governança integral per coordinar i fer seguiment d’aquestes actuacions.

En aquest context, ha recordat que és crucial incorporar al full de ruta de llarg termini les lliçons apreses de les sequeres recents i de la de 2008, així com les millors pràctiques mundials en la gestió de l’aigua que es puguin aplicar a Catalunya.

Dades de la situació de les diferents unitats d’explotació hidrològica segons el Pla de Sequera de Catalunya i la seva situació actual: