Es presenta La Llotja de la DO Terra i Mar

El moll pesquer del port de Vilanova i la Geltrú va ser la proposta de l’Agència de Desenvolupament del Garraf per a la presentació de la sisena edició de La Llotja.

Pel darrer trimestre d’enguany s’està cuinant una agenda d’activitats que compleixen amb els objectius de La Llotja: explicar i exposar els productes de proximitat i donar el major protagonisme al districte enogastronòmic del Garraf.

De les anteriors edicions de La Llotja s’ha consolidat una denominació d’origen fictícia però cada cop més argumentada, la DO Terra i Mar. Amb aquesta ideació es nodreix un calendari d’actuacions per a tots els públics, des dels escolars als professionals; tant del sector públic com de l’àmbit privat.

La Llotja té molt a veure amb recuperar la tradició de la cuina del mar i aquells plats que avui dia no es troben a les cartes dels restaurants. Tot just, una de les novetats de l’agenda que es va presentar aquest dilluns és un cicle de tallers per a professionals de la cuina. Es farà a l’Escola d’Hostaleria de l’Institut Joan R. Benaprès de Sitges i les sessions tindran com a instructors els xefs sèniors Xavier Mestres, Florencio Martínez i Pedro López, tots ells membres del Senat Gastronòmic del Garraf.

La mateixa Escola d’Hostaleria serà l’escenari del Capvespre del Peix Senzill, el 16 de novembre. Es tracta d’un doble acte, amb un col·loqui distès i un sopar que tenen com a protagonistes algunes de les espècies més modestes de peix; excel·lències culinàries que haurien de merèixer major interès per part dels establiments i les cases particulars.

El trimestre gurmet del Garraf tindrà molts altres atractius; entre ells, cuina didàctica i creativa, xerrades sobre el malbaratament alimentari, visites als mercats de producte fresc i a la subhasta de peix i jornades dedicades als espigalls, com a verdureta autòctona que ha guanyat posicionament en bona part gràcies a La Llotja.

També els nostres vins tindran una setmana gran, a finals de novembre. El darrer cap de setmana es farà la 2a Mostra dels Vins del Massís del Garraf, al Mercat Vell de Sitges; dissabte i diumenge per a tots els públics i dilluns exclusivament per a professionals. El dimarts següent es farà la 1a Jornada tècnica vitícola del Massís del Garraf, a la casa de la vila de Sant Pere de Ribes.

L’acte de presentació es va obrir amb la salutació d’en Jaume Carnicer, patró major de la Confraria de Pescadors i va cloure amb les intervencions de l’Anna Ribera, regidora de Projecció de Ciutat de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i la Rosa Huguet, presidenta de Node Garraf. Entre el grup d’assistents també hi eren les regidores de promoció econòmica de Cubelles i Sant Pere de Ribes, Núria Planas i Ana Herrera, i el regidor de Sitges, David Martínez.

L’orquestració de La Llotja va a càrrec de l’Agència de Desenvolupament del Garraf, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Cal destacar la implicació dels sis ajuntaments de la comarca, les entitats gremials de l’hostaleria, les associacions agràries, les confraries de pescadors, els mercats, els cellers i l’escola d’hostaleria de Sitges.