Salut Pública presenta el nou Pla de seguretat alimentària de Catalunya per al període 2022-2026
El Pla inclou les actuacions necessàries per minimitzar els riscos per a la salut de la població en matèria d’alimentació
El director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Xavier Llebaria, ha inaugurat aquest matí l’acte de presentació del Pla de seguretat alimentària de Catalunya 2022-2026, un pla que el Govern de la Generalitat va aprovar recentment, el 7 de juny. Llebaria ha destacat la importància d’aquest pla estratègic com a “marc de referència de la intervenció pública al nostre país en seguretat alimentària, una estratègia emmarcada en les polítiques de salut amb un clar enfocament ‘one health’, de salut integral”, ha dit.
El Pla inclou els objectius i actuacions que s’han de dur a terme els pròxims cinc anys al llarg de tota la cadena alimentària per minimitzar els riscos per a la salut i contribuir a mantenir el prestigi dels productes catalans en el mercat nacional i internacional. Aquest pla és l’instrument que defineix la política de seguretat alimentària dins del marc de la política de salut a Catalunya, tal i com indiquen el Pla de salut de Catalunya i el Pla interdepartamental de salut pública.
La presentació, que ha tingut lloc a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, també ha comptat amb la benvinguda de Montserrat Rivero, presidenta de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació; i la cloenda de Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Per als proper cinc anys, el Pla preveu accions de millora relacionades amb l’avaluació, vigilància, alerta primerenca i resposta ràpida davant de riscos emergents; l’adaptació a la reducció de l’ús dels fitosanitaris de major perillositat; o l’impuls de la figura dels responsable de seguretat alimentària i l’autocontrol en les empreses alimentàries. També treballarà en l’adaptació dels sistemes de vigilància i control oficial a les noves tendències, innovacions i modalitats de venda; en la lluita contra la desinformació i les notícies enganyoses; o en el suport als petits operadors perquè puguin donar compliment a les seves obligacions en seguretat alimentària, entre d’altres.
Per la seva banda, Carme Chacón, subdirectora general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, en el decurs de l’acte de presentació, ha moderat la taula rodona “Pla de seguretat alimentària de Catalunya 2022-2026. Una estratègia compartida per a la seguretat dels aliments”. A la taula, els representants dels principals organismes públics responsables de l’aplicació del Pla han debatut sobre la importància de comptar amb una estratègia conjunta com aquest document de referència en un àmbit com el de la seguretat alimentària, que té un marcat caràcter interdepartamental i interadministratiu, ja que facilita treballar amb objectius concrets i compartits. Així ho han exposat Xavier Llebaria, director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia; Francesc Sutrias, director de l’Agència Catalana del Consum; i Samuel Portaña, director de Seguretat Alimentària de l'Agència de Salut Pública de Barcelona.