La Diputació de Barcelona impulsarà un nou model de desenvolupament i gestió turística més digital, sostenible i competitiu
Aquest migdia, la Diputació i SEGITTUR han presentat l’acord de col·laboració per implementar el model de Destinació Turística Intel·ligent (DTI) a la província de Barcelona
La Destinació Turística Intel·ligent es defineix com una destinació turística innovadora i consolidada sobre una infraestructura tecnològica d'avantguarda
Amb aquest acord, la Diputació es converteix en entitat promotora del model DTI
Gràcies al conveni presentat, aquest migdia al Palau Güell, amb SEGITTUR, la Diputació de Barcelona es converteix en entitat “Promotora del Model de Destinació Turística Intel·ligent (DTI)”, esdevenint el punt d’accés únic a la xarxa DTI a la província amb l’objectiu d’impulsar-ne un nou model de de desenvolupament i gestió turística més digital, sostenible i competitiu.
La Diputació de Barcelona es va adherir a la Xarxa DTI a l’any 2021 i des d’aleshores ha participat activament com a membre titular. Aquest any 2022 ha coordinat el Grup de Treball de Diputacions, Cabildos i Consells Insulars per tal de definir el paper d’aquestes institucions supramunicipals en el projecte i proposar les eines per materialitzar la seva contribució com a membres promotors del model DTI. Ara, amb el conveni, es podrà impulsar el model DTI a les comarques de Barcelona i es farà amb la coordinació i suport SEGITTUR a les destinacions turístiques del seu territori de referència.
Aquest projecte s’implantarà, prioritàriament i de forma progressiva, a les destinacions que actualment formen part del Projecte d’actualització i seguiment del Sistema d’Indicadors de Turisme (SIT-DIBA) per a la gestió sostenible de les destinacions: les comarques de la província, els municipis capitals de comarca i 15 municipis turístics.
Per a la diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, «amb la implementació del model DTI, la Diputació de Barcelona reforça les polítiques turístiques de la institució adreçades als ens locals de les comarques de Barcelona. L’impuls d’aquest procés de millora contínua i model de gestió turística innovador, sostenible, responsable, digital i amb un sòlid sistema de governança ha de contribuir perquè les destinacions barcelonines siguin més competitives i més adaptades a les necessitats tant dels visitants com dels propis residents».
Per la seva banda, el president de SEGITTUR, Enrique Martínez Marín, ha destacat que la Diputació de Barcelona és la primera institució supramunicipal que «aposta pel model de destinacions turístiques intel·ligents, una iniciativa a la que ja s’han sumat a la província altres destinacions com Santa Susanna i Castelldefels».
La Secretaria d'Estat de Turisme, a través de SEGITTUR, va posar en marxa el programa de Destinacions Turístiques Intel·ligents per contribuir a la millora de la competitivitat de les destinacions espanyoles des de la perspectiva de la sostenibilitat i l'accessibilitat a través de nous models de governança que incloguin la innovació i la tecnologia com a eines per fer-ho.
La Destinació Turística Intel·ligent es defineix com una destinació turística innovadora, consolidada sobre una infraestructura tecnològica d'avantguarda, que garanteix el desenvolupament sostenible del territori turístic, accessible per a tothom, facilitant la interacció i integració del visitant amb l'entorn i incrementant la qualitat de la seva experiència a la destinació i la millora de la qualitat de vida del resident.