El Govern espanyol aprova el Projecte de Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari

El Consell de Ministres ha acordat remetre a les Corts el Projecte de Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, la segona regulació sobre aquesta matèria que es promulga a Espanya, després de la Llei catalana Contra el Malbaratament Alimentari, amb la finalitat d'evitar la deixalla d'aliments sense consumir i afavorir que s'aprofitin millor.



El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha destacat el caràcter pioner de la futura Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari a la Unió Europea -només França i Itàlia disposen d'una regulació semblant- i la seva oportunitat, no sols perquè encara existeixen la fam i la malnutrició en el món sinó perquè també "en aquests moments parlem de la possibilitat d'una crisi alimentària i de la necessitat de la producció d'aliments en el món".



El malbaratament d'aliments, ha assenyalat Planas, és una ineficiència de la cadena alimentària, en la qual es produeix una pèrdua del 20%. Per a reduir aquest percentatge, tots els elements de la cadena, excepte les botigues de menys de 1.300 metres quadrats, estaran obligats a tenir un pla específic. La llei imposa també altres obligacions, com la que els establiments d'hostaleria hauran de posar a la disposició del client el menjar no consumit per a portar-la-hi, si així ho sol·licita.



Planas ha destacat que, d'aquest 20% de les pèrdues al llarg de la cadena, un 40% es dona en la venda al detall o en les llars, d'aquí ve que la llei tingui en la conscienciació social del problema un dels seus pilars. Durant l'any 2020, les llars espanyoles van tirar a les escombraries 1.364 milions de quilos/litres d'aliments, una mitjana de 31 quilos/litres i 250 euros anuals per persona.



El text regula, d'altra banda, la donació a bancs d'aliments, establint que només podran ser donats aquells que estiguin dins del període de consum preferent, és a dir, dins del termini en el qual totes les seves característiques estan efectivament vigents.