El Govern aprova el Pla de seguretat alimentària de Catalunya 2022-2026




Té per objectiu mantenir l’alt nivell de seguretat alimentària i alhora contribuir a consolidar el prestigi dels productes alimentaris catalans en el mercat nacional i internacional











El Govern ha aprovat el Pla de seguretat alimentària de Catalunya 2022-2026, l’instrument estratègic de referència de la intervenció pública en aquesta matèria. El document comprèn les actuacions i els programes que s’han de dur a terme els pròxims cinc anys per assolir les finalitats previstes, que inclouen prevenir les malalties de transmissió alimentària; reduir l’exposició de les persones als perills vehiculats per aliments; mantenir un nivell elevat de protecció dels interessos de la ciutadania en matèria alimentària, i contribuir a consolidar el prestigi dels productes alimentaris catalans en el mercat nacional i internacional.



El Pla, a més d’establir una base clara per a les intervencions en seguretat alimentària a mitjà termini, posa les bases per a una intervenció integrada, una millor coordinació i una millor posició per anticipar-se a les necessitats i futurs reptes.



La política de seguretat alimentària és una responsabilitat compartida per diferents departaments de l’Administració (el Departament de Salut; d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i el d’Empresa i Treball), i també per les administracions locals (ajuntaments, entitats locals i supramunicipals, Agència de Salut Pública de Barcelona), així com les institucions, les societats científiques i els professionals relacionats amb la seguretat alimentària, i també la societat civil.



El valor afegit que aporta el Pla de seguretat alimentària de Catalunya es pot resumir en sis punts:




  1. Ofereix una visió general de la política de seguretat alimentària a Catalunya.

  2. Fa explícit el compromís de les administracions públiques competents en seguretat alimentària amb la ciutadania i amb els mercats nacional i internacional.

  3. Constitueix un conjunt organitzat, coherent i integrat d’activitats i de serveis que cobreixen tota la cadena alimentària.

  4. Orienta l’acció conjunta de les administracions públiques cap a resultats concrets i compartits.

  5. Avalua periòdicament els resultats en una orientació cap a la millora continuada.

  6. Constitueix l’estratègia específica de seguretat alimentària en el marc del Pla de Salut i el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP).



13 objectius estratègics i 109 línies d’intervenció



Com el pla anterior, el nou document inclou no només els objectius estratègics, que permeten entendre la política de seguretat alimentària en la seva globalitat, sinó també objectius específics que suposen més concreció a l’hora d’assolir els propòsits fixats. Així, el nou Pla estableix 13 objectius estratègics, 63 d’específics i 109 línies d’intervenció que s’emmarquen en cinc àmbits diferents:




  • Avaluació dels riscos per disposar del millor coneixement científic.

  • Gestió de riscos per a la salut per tal de minimitzar riscos d’acord amb els principis de priorització, prevenció i resposta ràpida.

  • Gestió de qüestions relacionades amb la seguretat alimentària per aconseguir que la cadena alimentària s’ajusti a les expectatives legítimes de la ciutadania.

  • Comunicació, cooperació i coordinació per tal de construir xarxes de treball conjunt i aconseguir un nivell elevat de coneixement i confiança.

  • Qualitat, eficiència i coordinació de les administracions públiques que intervenen en seguretat alimentària per oferir serveis eficients i de qualitat.



En el marc del nou Pla de seguretat alimentària de Catalunya 2022-2026, cal impulsar la implementació de les 13 accions específiques de millora que preveu, entre les quals destaquen:




  • Potenciar els sistemes d’avaluació, vigilància, alerta primerenca i resposta ràpida davant de riscos emergents, com per exemple els derivats del canvi climàtic, nous aliments, noves tendències alimentàries i noves tecnologies.

  • Impulsar la reducció de l’ús dels fitosanitaris de major perillositat i l’ús responsable de fitosanitaris.

  • Impulsar la reducció d’ús i l’ús responsable dels antibiòtics i reforçar la vigilància de les resistències microbianes a tota la cadena alimentària.

  • Garantir una major transparència respecte a la implementació i els resultats dels programes de vigilància i control oficial en seguretat alimentària.

  • Donar un nou impuls a la comunicació del risc i desenvolupar millors mecanismes de lluita contra la desinformació i les notícies enganyoses en matèria de seguretat alimentària.



L’aprovació de l’acord, que es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, coincideix amb el Dia Mundial de la Seguretat Alimentària.



El primer pla de seguretat alimentària es va impulsar l’any 2007 i, durant els darrers anys, la situació general de la seguretat alimentària a Catalunya s’ha mantingut estable en uns nivells elevats de conformitat global i amb una tendència a la millora en molts dels paràmetres de seguiment.