Arrenca el II Congrés Ide l'FP amb el compromís dels governs espanyol i català d'impulsar la formació com a palanca de canvi i progrés
El president de la Generalitat assegura que per a la Generalitat de Catalunya “aquesta és la legislatura de l’FP, per posar-la en valor i per donar un impuls al talent”.
La ministra d’Educació i Formació Professional destaca la correlació entre les persones titulades en FP i el seu nivell d’ocupabilitat en el mercat de treball.
El president de PIMEC ha defensat la necessitat d’un canvi per passar d’un sistema formatiu d’oferta a un de demanda, donant resposta a les necessitats dels sectors empresarials , situant a la persona en el centre del sistema amb orientació.
Barcelona, 1 de juny del 2022. Avui ha arrencat el II Congrés de la Formació Professional de Catalunya amb el compromís dels governs espanyol i català d’impulsar la formació com a palanca de canvi i de progrés. El Palau de Pedralbes ha acollit la jornada, organitzada pels agents socials més representatius de Catalunya, en la qual el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha defensat el sistema de governança de l’FP a través de la Comissió Rectora que ha de permetre els grans consensos per acabar amb les mancances del sistema formatiu, com és el fet que les empreses no troben determinats perfils professionals per cobrir llocs de treball.
Al llarg de l'acte, que avui reuneix el món empresarial, l’acadèmic i l’institucional i que s'emmarca en la European Vocational Skills Week de la Comissió Europea, Cañete ha explicat que comptem amb les eines i els canvis legislatius necessaris per avançar i transformar l’àmbit de la Formació Professional. “S’acaba d’aprovar la llei sobre la reforma de la Formació Professional. A més, a Catalunya comptem amb la llei 10/2015 d’FP que va generar una Comissió Rectora on hi ha el Govern, els treballadors i les entitats empresarials”, ha afirmat.
En la seva intervenció, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès ha subratllat que pel Govern “aquesta és i ha de ser la legislatura de la FP”, l’etapa en què s’aconsegueixi “posar-la en valor” i que passi a ser “una primera opció igual de vàlida” que la resta de les orientacions que els centres formatius ofereixen.
Amb el convenciment que la FP “és absolutament clau pel progrés del país”, el president ha destacat que el Govern “està creant més places i nous cicles formatius, invertint-hi més recursos i apostant per la formació dual”. “Però, sobretot, l’estem reforçant amb una aposta inequívoca pel diàleg i la concertació amb els agents socials, perquè és evident que aquest salt endavant que ha de protagonitzar l’FP ens implica a tots i a totes”, ha afegit.
Per part seva, la ministra d’Educació i Formació Professional, Pilar Alegria, ha exposat els bons resultats aconseguits per la Formació Professional en termes d'ocupabilitat: “Està demostrat que els titulats en un grau mitjà o superior d’FP tenen un nivell d'ocupabilitat molt major que aquells que en tenen una titulació no especialitzada o d'un nivell inferior”. En aquest context, considera que “s’està aconseguint allò que els joves i les empreses necessiten”, encara que creu que queda molt treball pel davant. “Únicament si mantenim el treball conjunt que realitzem, aconseguirem els objectius que tenim i afrontar els reptes, com estendre la formació dual amb pràctiques en empreses de tots els sectors i dimensions”, ha dit durant el seu discurs en directe de forma telemàtica.
Aquesta tarda se celebrarà un debat al voltant del paper dels agents socials de Catalunya en el sistema formatiu vers l’ocupació, que comptarà amb la participació del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, el president de PIMEC, Antoni Cañete, el secretari general de CCOO Catalunya, Javier Pacheco, el secretari general de UGT Catalunya, Camil Ros i el secretari general de Foment del Treball, David Tornos.
El II Congrés Internacional d’FP de Catalunya es pot seguir en directe a través del canal de Youtube de PIMEC.