La 15a edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus de Rubí té com a eix la prevenció dels envasos i embalatges
La proposta se celebrarà del 18 al 25 de novembre i, com a principal novetat, incorpora la presentació del servei d'Ecovaixella
Rubí celebra un any més la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa que es realitza simultàniament arreu d'Europa i que té com a objectiu organitzar accions de sensibilització sobre la necessitat d’evitar la generació de residus. L’edició d’aquest any posa l’accent en la prevenció dels envasos i embalatges.
Aquest sector és un dels principals de la indústria a Catalunya. Concretament, la producció d’embalatges de plàstic suposa una tercera part de tots els embalatges que es fan al país. En moltes ocasions, aquests envasos són d’un sol ús, elements que ens permeten conservar o transportar el menjar principalment però que tenen un ús efímer i que generen una gran quantitat de residus. D’aquests, generem un 10 % de residus corresponents a envasos lleugers dels quals, a Rubí, només se’n recicla un 4 %. L’objectiu, a banda de reciclar els que utilitzem, és reduir-los, ja que en molts casos el temps d’ús d’aquests envasos és d’uns minuts.
Els envasos, un repte en la prevenció de residus
La generació de residus d'envasos a la Unió Europea va augmentar de 66 milions de tones el 2009 a 78,5 milions de tones el 2019 (173 kg per habitant). Per fer front a aquesta situació, el desembre de 2020, la Comissió Europea va establir l'objectiu que tots els envasos haurien de ser reutilitzables o reciclables d'una manera econòmicament viable de cara a l'any 2030 amb l'objectiu de reduir els envasos, el sobreembalatge i, per tant, els residus d'envasos.
L’11 % del pes de la compra estàndard a Catalunya són envasos d’un sol ús, dels quals un 7,7 % són envasos –o parts d’envasos– superflus i prescindibles. L’opció dels consumidors és essencial en la tria i la compra d’aquests productes en funció del seu envàs. És cert que el preu no sempre és el mateix; tot i així, podem esbrinar opcions o descobrir establiment i fórmules que ens ho posin fàcil, a nosaltres i al medi ambient.
Evitar l’envasat excessiu i millorar la recollida selectiva pot reduir fortament el fenomen dels residus abandonats en espais naturals i augmentar la qualitat del material a reciclar. La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se centra per segona vegada en aquests residus donada la urgència de reduir-los pel benestar del medi ambient.
La Gran Acció
El proper dissabte 18 de novembre se celebra la Gran Acció. Al c. Maximí Fornés i a la pl. Doctor Guardiet s’organitzarà el Refira’t, una fira de 2a mà que, amb la col·laboració de les AFA i escoles de la ciutat i comerços de segona mà, suposa un aparador d’alternatives per allargar la vida dels productes i trobar autèntiques gangues.
També s’han programat activitats infantils. D’una banda, L’Inflable per reciclar saltant, que estarà operatiu durant el matí i on els més menuts podran jugar mentre aprenen a seleccionar els residus. I, de l’altra, tallers infantils com Fer titelles amb tèxtil i Clauers fets amb macrame, que es podran realitzar mentre es visiten les paradetes d’Humana i Solidança, dues de les entitats que gestionen els residus tèxtils a la ciutat.
Els ecotallers en clau de Re també seran presents en aquesta edició de la Gran Acció. N’hi haurà un adreçat a grans i petits per començar a preparar les properes festes de Nadal, tot fent garlandes amb envasos reutilitzats. I un altre sobre batch cooking, on les persones participants aprendran a reduir els envasos i el malbaratament alimentari. I si encara hi ha algú que no tingui un claki, a la parada d’APDIR se’n podrà recollir un i informar-se sobre el projecte Rubiclak de recollida d’oli de cuina usat. El Dimecres Manetes al Carrer també torna en aquesta edició de la Gran Acció per donar l’oportunitat a la ciutadania de reparar petits aparells elèctrics i electrònics amb el format “Si ho repares, t’ho quedes!”. Així, es podrà portar un aparell per arreglar o bé arreglar-ne un dels que hi hagi a la parada i si el deixes com a nou endur-te’l.
Altres activitats
I durant la setmana, es posarà en funcionament el nou servei d’Ecovaixella de la ciutat, que es podrà fer servir per ambientalitzar tant actes i festes populars com celebracions privades. D’una banda, hi haurà el servei habitual de vaixella sostenible d’un sol ús destinada a les entitats de la ciutat. I, de l’altra, es torna a activar el servei de lloguer de vaixella reutilitzable que estarà a l’abast tant d’entitats com de la ciutadania. A partir d’ara, aquesta vaixella es recollirà al Taller Jeroni de Moragas (Valldoreix). Com a novetat, per tots aquells esdeveniments i actes populars de més de 1.000 consumicions, es posarà a disposició dels organitzadors el servei de lloguer de gots de plàstic dur reutilitzables i retornables.
Les escoles i instituts de la ciutat repartiran clakis a les famílies nouvingudes, reforçant el circuit de recollida d’aquest residu perillós.
Ja s’ha posat en marxa Encara poden donar molt de joc!, la campanya de recollida de joguines a les deixalleries ─mòbils i de Cova Solera─, on la ciutadania hi pot portar les joguines que vulgui donar. A més, la campanya compta enguany amb 4 punts de recollida a escoles col·laboradores per a les comunitats educatives. Aquesta acció estarà oberta fins a l’1 de desembre, moment en què les joguines se seleccionaran i prepararan per fer el lliurament a les entitats socials ASAV i Càritas Diocesana de Terrassa.
Durant la setmana s’organitzaran altres ecotallers en clau de Re, centrats en la reparació i manteniment de patinets elèctrics i en la restauració de mobles, amb l’objectiu d’allargar la vida d’aquests productes. I, com cada novembre, es tornarà a fer el taller de compostatge per augmentar la xarxa de compostaires de la ciutat.
D’altra banda, s’organitzarà una sortida al CTR Vallès, el centre de tractament de residus que rep la fracció resta de la nostra ciutat. Durant la visita, els i les participants coneixeran què passa després de llençar els residus al contenidor. Es tracta d’una sortida d’1,5 hores on es podrà conèixer la tecnologia i les infraestructures que fan possible reduir els residus que van a parar a l’abocador.
El servei de reutilització La Trocalleria es mou es traslladarà a diferents barris durant la setmana (Can Fatjó, Ca n’Oriol, El Pinar, Les Torres i el 25 de Setembre) en horaris de matí i tarda per fer arribar més enllà la cultura de l’intercanvi.
I per últim, el Dimecres Manetes es traslladarà al Pinar en una edició especial al carrer. Coincidirà el dia 22 amb La Trocalleria es mou i es farà en format “Si ho repares t’ho quedes” per tal de donar a conèixer aquest servei setmanal d’autoreparació.