L'Ajuntament de Montcada i Reixac congelarà els impostos i reduirà la taxa de residus al 92% del teixit comercial

La proposta d’ordenances i preus públics per al 2025 s’ha presentat en una audiència pública celebrada a la Casa de la Vila com a preludi del Ple Extraordinari que se celebrarà el 24 d’octubre.

La Casa de la Vila va acollir aquest dijous una audiència pública organitzada per l’Ajuntament per presentar a la ciutadania la proposta d’ordenances i preus públics per al 2025 que es debatran en el Ple extraordinari que se celebrarà el pròxim 24 d’octubre (18.30 h). La presidenta de l’Àrea Econòmica, Nani López, i la regidora de Serveis Municipals, Dámaris Sánchez, van protagonitzar una compareixença amb aquests aspectes més destacats:

  • En relació amb la taxa de residus, els comerços com farmàcies, botigues de roba, oficina de serveis i perruqueries, entre d’altres, passaran a pagar la quota domèstica. Aquests tipus d’establiments representen un 92% del total.
  • Els impostos com l’IBI o els de tracció mecànica es mantindran congelats.
  • Per garantir la sostenibilitat i qualitat dels serveis públics municipals i evitar desequilibris pressupostaris, s’ajustaran determinades taxes i preus públics d’acord amb l’Índex de Preu de Consum (IPC) acumulat en el període 2020-2023, que es xifra en un 16,7% segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística. Es veuran afectades per aquesta mesura les taxes de cementiris; serveis urbanístics; llicències d’activitats; expedició de documents administratius; serveis especials, espectacles i transports; retirada de vehicles; registre i tinença d’animals; aparadors i vitrines publicitàries en domini públic; quioscos, i guals.
  • Es crea una nova ordenança que estableix un recàrrec sobre l’Ibi dels immobles d’ús residencial que es troben desocupats amb caràcter permanent.
  • També s’incorpora la taxa de clavegueram en el rebut de l’aigua, amb una quota mitjana mensual de 2,5 euros, davant la necessitat de manteniment i renovació d’una xarxa de clavegueram de 110 km que data dels anys 50-60 i que es troba en un estat de deteriorament. Aquesta taxa preveu recaptar 580.000 euros l’any, xifra que només representa el 18% dels 4 milions d’euros anuals que caldria invertir per cobrir les despeses de renovació de la xarxa d’aquí a la finalització de la seva vida útil.
  • S’han modificat algunes ordenances per convertir algunes taxes en preus públics, de recepció voluntària i que es presta conjuntament amb les empreses privades. Per exemple, el servei d’Escola bressol, l’ús d’instal·lacions esportives i educatives, la publicitat a La Veu i els serveis educatius i culturals, com ara entrades al teatre, cursos, tallers, exposicions…

La presidenta de l’Àrea Econòmica ha explicat que aquesta proposta es basa en una revisió completa de totes les ordenances i taxes públiques vigents, seguint els models aprovats per la Diputació de Barcelona i en uniformitat amb la resta d’ajuntaments. Com a fruit d’aquest treball, que ha consistit en una revisió més completa de la font dels ingressos del consistori, l’equip tècnic de les àrees Econòmica i de Serveis han detectat que des de l’any 2020, l’evolució de les despeses corrents, que són les que fan referència al funcionament diari dels serveis públics, als salaris, els manteniments i subministraments s’han incrementat un 21,6% de mitjana. Al mateix temps, els costos dels serveis han pujat un 32%, sobretot a causa de la inflació i el preu de l’energia. “Els serveis pels quals es cobra una taxa són tots deficitaris i, per fer front als increments dels costos, hem hagut d’ajustar els imports en aquells serveis que impacten només en determinades activitats que afecten a sol·licitants que mostren tenir certa capacitat econòmica”, ha dit López.

En relació amb la taxa de residus, la regidora de Serveis Municipals, Dámaris Sánchez, ha valorat que l’Ajuntament “ha complert el seu compromís de modificar el coeficient corrector que beneficiarà la gran part del teixit comercial del municipi, que passarà a pagar, a partir de l’any 2025, la quota domèstica”.