Cóm avançar cap a un model de turisme regeneratiu per a Catalunya?

La Comissió d'Economia Territorial i Urbana i la Comissió d'Economia del Turisme del Col·legi d'Economistes de Catalunya han organitzat un acte per abordar els reptes del sector turístic i com avançar cap a un model de turisme regeneratiu a Catalunya.





El membre de la Junta de Govern i vicepresident de la Comissió d'Economia Territorial i Urbana del Col·legi d'Economistes de Catalunya Miquel Morell ha presentat l'acte, el qual s'ha iniciat amb les intervencions del secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya Albert Castellanos i la directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya Marta Domènech per presentar els reptes del sector i la necessitat d'un compromís a llarg termini per assolir un model de turisme regeneratiu per a Catalunya.





Durant la seva intervenció, el Secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos ha destacat que "Catalunya ha iniciat un procés de transformació col·lectiva per crear un nou model turístic ambientalment responsable, socialment just, territorialment equilibrat i reconnectat amb els elements identitaris del país". Castellanos ha explicat que el Govern català està treballant perquè la recuperació del sector turístic vagi de la mà del foment d'un "turisme sostenible, responsable i innovador". "Volem impulsar un model centrat en el desenvolupament de tres nous vectors: la sostenibilitat, la responsabilitat social i l'equilibri territorial", ha concretat. Segons Castellanos, es tracta d'un debat central de país que ha de ser "racional, optimista i desacomplexat". En aquest sentit, ha ofert al Col-legi d'Economistes de Catalunya participar de forma activa en aquest debat.





La directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya Marta Domènech ha explicat que s'està treballant en una proposta transversal sobre el model turístic català i sobre els seus mecanismes per assolir aquest patró a mitjà i llarg termini, amb la intenció de crear "un punt de partida compartit que orienti les estratègies públiques i privades del sector turístic català, a partir de la visió dels diversos agents que intervenen en el procés turístic". Domènech ha afegit que "l'objectiu és impulsar un model regeneratiu i circular per aconseguir un millor territori per viure-hi i per ser visitat" i ha explicat que "apuntem 2 grans àmbits: un pla d'accions en enoturisme i gastronomia i un compromís nacional per un turisme responsable que ha de ser un marc global col·lectiu que emmarqui els plans estratègics i d'acció".





A continuació, ha tingut lloc una taula rodona sobre l'impacte econòmic i social del turisme a la societat moderada pel president de la Comissió d'Economia del Turisme del CEC Joan Bóveda amb les intervencions del catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional a la Universitat Rovira i Virgili, director científic de l'Àrea de Turisme d'Eurecat i col·legiat d'Honor del Col·legi d'Economistes de Catalunya Salvador Anton; l'economista, professora del Departament d'Economia de la Universitat de Barcelona, investigadora de l'Institut d'Economia de Barcelona i de CRES-UPF i secretària del Consell de Redacció de la Revista Econòmica de Catalunya Judit Vall; el responsable de desenvolupament de negocis i estratègia de dades a la companyia especialitzada en Big Data inAtlas Luis Falcón i la presidenta de PIMEC Turisme Isabel Galobardes.





Salvador Anton ha destacat que "el turisme és una activitat amb una gran capacitat de transformació de les persones i del territori i l'important és pensar com podem integrar l'activitat amb l'estratègia de país". Salvador Anton ha afegit que "debatre del model turístic és debatre del model econòmic del país".





Judit Vall ha subratllat tres grans àmbits de millora del sector turístic com són "augmentar la qualitat dels llocs de treball que es creen, incrementar la confiança dels potencials viatgers i potenciar la satisfacció dels ciutadans amb el sector turístic".





Luís Falcón ha posat l'accent en "la importància de com abordar el canvi de paradigma econòmic global en el sector turístic" i ha afegit que "el primer pas és definir el model de relació entre territori, urbanisme, indústria, paisatge, treball i turisme".





Isabel Galobardes ha reivindicat que "de de PIMEC creiem que el país es mereix anar més enllà d'un compromís" i ha demanat "un pacte de país que impliqui tots els partits de l'arc parlamentari". Galobardes ha demanat que "abans d'implementar noves taxes turístiques, els esforços es centrin en fer arribar els recursos a les pimes del sector".





En la cloenda de l'acte, el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) Carles Puig de Travy ha destacat que "el turisme convencional, caracteritzat sovint per la massificació de zones concretes o el consum de recursos de manera poc responsable, comporta impactes sobre l'entorn i sobre les persones que hi habiten". Puig de Travy ha assegurat que "es fa palesa la necessitat d'avançat cap a un model turístic més conscient i responsable". En aquest sentit, el degà del CEC ha apuntat que "el turisme regeneratiu té un potencial de generació d'activitat econòmica nova i de manteniment de l'existent però sobretot pot generar noves demandes laborals". "El turisme és més que una activitat econòmica, és país", ha conclòs.



[+] veure nota de premsa