El pregó marca l'inici de la Festa Major 2024 de Montcada i Reixac

Ahir es va donar el tret de sortida a una Festa Major de cinc dies amb més d’una cinquantena de propostes entre les quals destaquen les vinculades amb la cultura popular i les tradicions.

Com a novetat aquest any, la festa gran s’ha avançat un dia i va començar ahir dijous, 16 de maig, amb la Crida de Festa Major, un acte dedicat a la promoció de la cultura popular i les tradicions. Abans, la Sala de Plens de la Casa de la Vila va acollir una recepció institucional per part de la corporació municipal a la pregonera 2024, Marta Lluís, que també ha recuperat en aquesta edició el pregó per donar la benvinguda a la festa gran de la ciutat. Marta Lluís és la responsable del Servei Local de Català de Montcada i Reixac, actriu amateur i persona vinculada al teixit cultural del municipi. Durant l’acte també es va fer un reconeixement als representants de l’escola Mitja Costa, que van portar el Penó de Ciutat a la cercavila de la Crida, una tradició que també es recupera en aquesta edició de la festa. El centre, que enguany celebra el seu 50è aniversari, va ser  triat després d’un procés de votació popular.

La Crida de Festa Major va marcar l’inici de la Festa Major, amb una cercavila pel carrer Major i un acte dedicat a la cultura popular a la plaça de l’Església, on van participar el Drac i Diables de Can Sant Joan, les Gitanes de La Unió de Mas Rampinyo, els Castellers i els Gegants de Montcada i Reixac i la Cobla Ciutat de Granollers.

La cercavila va recórrer el carrer Major encapçalat per l’escola Mitja Costa, portadora del Penó de la ciutat, i la pregonera, Marta Lluís, acompanyats pels membres de la corporació municipal. L’acte va continuar amb el pregó des del balcó de l’Auditori municipal i la  mostra de cultura popular i tradicional.

Cinc dies festius
Nancys Rubias és el plat fort musical de la Festa Major. El grup presentarà a Montcada i Reixac el seu darrer disc, Orquesta Nancy, en un concert aquest dissabte, dia 18, on no faltaran les cançons que li han donat popularitat. L’altra proposta musical destacada és el concert de Lildami, demà dia 17, un dels referents actuals de la música urbana cantada en català. Les bandes Big Mouthers, amb covers de rock i pop, i Versión Imposible també formen part del cartell de l’Espai Poblet, l’epicentre de les activitats juvenils.

La música local sonarà per Festa Major amb sis concerts del cicle MontcadaSons, que enguany, com a novetat, s’ofereix en dues ubicacions: l’Espai Poblet, amb les actuacions de Simm, Desenfreno, Kilian Noise and Friends of Dark; i el Parc Antiga Cerveseria, amb Andrea Díaz i Abraham Lojo.

Música per a tots els gustos
Al llarg de la Festa Major hi haurà desenes d’espectacles i vermuts musicals, de diferents estils. Una novetat és la recuperació del Ball per a la Gent Gran de Festa Major, divendres, a l’escola Reixac, amb l’orquestra Xarop de Nit. L’Orquestra Maravella no faltarà a la seva cita anual i oferirà el concert aquest dissabte, al Teatre Municipal. La cloenda musical la posarà el muntatge Back to Amy, amb Monique Makon i l’Original Jazz Orquestra, amb un tribut a Amy Winehouse. Serà dilluns, dia 20, a la plaça de l’Església.

Nit dels Museus
La Festa Major 2024 coincideix amb la Nit dels Museus, una activitat adreçada a promoure i divulgar el nostre patrimoni. Amb motiu de l’efemèride, la Casa de les Aigües, joia del patrimoni local, acollirà dissabte una obra de teatre a l’aire lliure, en dues funcions,a  les 18 i a les 21 h. Es tracta de Un segundo bajo la arena, amb la companyia Desasosiego.

Inspirada en Bodas de sangre, de Lorca, el muntatge mostra com tres persones convidades i un músic d’un casament han quedat atrapades al banquet i esperen la tornada de la resta de convidats, que han marxat degut a un seguit de contratemps. Entre trossos de pastís, flors seques i espelmes gastades narren el que ha passat a un públic que esdevé convidat de la celebració. En el marc de la Nit dels Museus també hi ha una nova edició de la caminada i recreació històrica Reviu Les Maleses.

La festa de l’esport
La Festa Major és una oportunitat per mostrar l’ampli ventall esportiu existent a Montcada i Reixac. La Milla Urbana, diumenge, és un dels plats forts esportius, que també comptaran amb un Open de Tennis Taula, tornejos escolar i popular d’escacs, futbol femení i inclusiu, una classe oberta de gimnàstica, inflables i una competició de natació.

Viu la festa en positiu
Aquest divendres,l 17 de maig, coincideix amb el Dia Contra les LGTBIfòbies. Amb motiu de l’efemèride, es donarà lectura d’un manifest a la Casa de la Vila (18 h). Per tal de contribuir a unes festes lliures de violència i riscos, s’instal·len un cop més a l’Espai Poblet el punt lila arc iris, de prevenció de violències masclistes, i el punt En positiu, de prevenció de drogues, i estaran operatius les nits del 17 al 19 de maig.

Activitats familiars
Les propostes per a la canalla són un pilar fonamental de Festa Major i durant els cinc dies es faran activitats per gaudir en família que es faran en dos espais fonamentalment: el carrer Major, amb el carrer del Joc; i l’escola Reixac, on hi haurà muntatges de diferents estils. Destaca Rhinos, el dia 20, i De tu a tu, amb una companyia formada per persones amb i sense diversitat funcional (dia 19).

Tota la programació de la Festa Major es pot consultar a www.montcada.cat i al programa de mà que està disponible als equipaments municipals. Les entrades per als dos actes de pagament –el concert de l’Orquestra Maravella i l’obra de teatre Un segundo bajo la arena– estan a la venda, a www.teatremontcada.cat i a l’Auditori Municipal, així com la samarreta de la Festa Major.

Fira d’atraccions
La fira, ubicada al Camí de la Font Freda, funciona a partir d’aquest dijous, 16 de maig, a la tarda. Divendres, dissabte i diumenge pot obrir d’11.30 a 2 h (de l’endemà) i dilluns, d’11.30 a 23 h. La franja inclusiva, sense música ni llums, serà de 17 a 20 h. Divendres, la fira ofereix un 50% de descompte en el preu de les atraccions a les persones que tinguin la polsera de la diversió, que es pot comprar, al preu de 2,5 euros, a l’Auditori municipal